Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bajban az Apple: 10 százalékkal visszavágja az új iPhone-ok gyártását

Két hónapon belül másodszorra csökkentik az új széria tervezett példányszámait.

Tizedével csökkenti az új iPhone-ok gyártási példányszámát 2019 első negyedévre az Apple – írja a japán tőzsdei híroldal, a Nikkei Asian Review. Az intézkedés a cég legújabb telefonszériájának mindhárom verzióját, az XR, XS és XS Plus modelleket érinti, melyeknek már másodszorra vágják vissza a gyártását két hónap alatt.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az előző nap még az amerikai CNBC televíziós csatorna Mad Money műsorában adott húsz perces interjút, amiben arról beszélt, hogy

a vállalat fundamentumai sosem voltak még egészségesebbek, mint most.

Alig veszik az új iPhone-t, az Apple máris árat csökkentett

A hír alig egy héttel azután érkezett, hogy a kaliforniai vállalat január 2-án profitfigyelmeztetést adott ki befektetőinek: a 2018 utolsó negyedéves bevételt a korábban becsült 89-93 milliárd dollárról 84 milliárd dollárra csökkentette. A kiküldött levelében Tim Cook vezérigazgató a gyengébb eredményvárakozást a kínai gazdaság gyenge teljesítményével és csökkenő lakossági fogyasztásával indokolta.

A levelet a tőzsde akkor egy rövid kereskedelmi szünettel fogadta, majd mikor újraindult az értékesítés, 7,45 százalékot estek a részvények, amivel 55 milliárd dollárt veszített a cégértékéből. Az azóta eltelt egy hét alatt valamennyit ledolgozott a zuhanásból – köszönhetően a pozitív tőzsdei hangulatnak és egy a kínai-amerikai kereskedelmi háborút lezáró egyezség növekvő valószínűsége miatt – , de a tavaly ősszel még a több mint 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ legértékesebb vállalatának számító Apple a rangsorban mostanra a harmadik helyre csúszott vissza, az Amazon és a Microsoft is megelőzte.

A Nikkei által idézett piackutató, a Canalys úgy becsülte, hogy az Apple kínai eladási számai 12 százalékkal eshettek vissza tavaly, 2019-re pedig további három százalékos csökkenésre számítanak.

Oszd meg!