Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Spotify panaszt tett, 27 milliárd dolláros EU-bírság várhat az Apple-re

Az uniós trösztellenes szabályok megsértésével vádolja az Európai Bizottság az Apple-t, álláspontjuk szerint az App Store miatt túl domináns pozícióba kerül a cég a zenemegosztók piacán.

A Verge arról számolt be, hogy a Bizottságnak két szabállyal van gondja: az egyik, hogy a felhasználók az App Store-ból letöltött applikációkban csak App Store rendszerét használhatják alkalmazáson belüli vásárlásokhoz, amelyek árából 

az Apple 30 százalékot vesz le magának,

A másik, ami már szorosabban összefügg az EU versenyjogi szabályozásával, hogy az Apple fejlesztői nem informálhatták a felhasználókat App Store-on kívüli lehetőségekről. Az EU szerint a 30 százalákos adónak a felhasználók itták meg a levét, hiszen ennyivel drágábban jutottak hozzá a szolgáltatásokhoz.

A Spotify panasza indította el

Minden azzal kezdődött, hogy a Spotify 2019-ben panaszt tett arról, hogy az Apple Store 30 százalékot lefölöz minden olyan előfizetés után, amit az App Store-on keresztül intéznek.

Az Apple már akkor elutasította a panaszt, és részletesen kifejtették, hogy a 30 százalék az App Store fenntartására, illetve annak tartalmai, biztonsági és magánszférát védő irányelveinek betartására költik. Ez önmagában nem segített, ezért az utóbbi évben számos szolgáltatótól kevesebbet vagy semmit sem fölöz le az előfizetések után. 

Az üzleti modell megváltoztatására is kötelezhetik őket

A Bizottság formálisan útjára indította a trösztellenes vizsgálatot azzal, hogy elküldte az Apple-nek a panaszaik listáját, nekik most három hónapjuk lesz érdemben reagálni felvetésekre. Ha az EU bűnösnek találja a céget, éves bevételük 10 százalékára büntethetik őket, ami most több mint 27 milliárd dollár lehet.

A EU-nak jogában áll az üzleti modelljük megváltoztatására is kényszeríteni őket, ami a bírságnál sokkal nagyobb és maradandóbb büntetés lenne.

Az Apple egyelőre annyit reagált, hogy abban, hogy Spotify a legnagyobb zenestreamelő szolgáltatás lett, nagy szerepük volt, előfizetéseik 99 százalékáért semmit sem fizetnek, a fennmaradó 1 százalékért pedig 15 százalékos adót. “Szeretnék élvezni az App Store előnyeit, de fizetni nem akarnak érte. Az, hogy a Bizottság melléjük áll az ellentéte a fair versenynek” – írták a Verge-nek küldött közleményükben. 

Borítókép: Tom Cook, az Apple CEO-ja (középen) // Forrás: Tim Cook hivatalos Twitter-profilja

Oszd meg!