Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ari Raivetz

Annyi szennyvíztelep van a világon, hogy már az is üzlet, ha szennyvízteleptervező-szoftvert készítesz. Egy csapat magyar pont ezt csinálja, nem is akárhogy

A Transcend egy mérnöki tervezést automatizáló startup, ami az egyik első magyar startup sikersztori, az Organica Water spinoffjaként indult. Az alapítók, vezetők és a befektetők között is van magyar, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap a magvető kör óta a startuppal tart és segített nekik elmenetelni egy tízmillió dolláros nemzetközi befektetési körig, amit a napokban zártak.

A magyar startupok egyik legkorábbi sikersztorija az Organica Water, amit még a 90-es években alapított egy magyar mérnökcsapat Körte-Organicaként, tíz év alatt pedig Series D tőkebevonásig, azaz több mint 50 millió dolláros befektetésig jutottak. A Transcend ennek a spinoffjaként indult, majd 2020-ban teljesen függetlenedett a cégtől. Az ötlet onnan ered, hogy az innovatív szennyvíztisztítással és -újrahasznosítással foglalkozó Organica felismerte, hogy pusztán saját mérnökeire hagyatkozva, a munka mennyisége miatt nem lesz képes a globális piacon felvenni a kesztyűt a sokkal nagyobb versenytársakkal, amelyek hagyományos, könnyen méretezhető telepeket terveznek. Ahhoz, hogy saját, munkaigényesebb tervei versenyképesek legyenek, további innovációra volt szükség: elkezdtek dolgozni egy olyan szotfveren, ami

automatizálja a mérnöki munka ezen részét, és lerövidíti hat-nyolc órára.

A Transcend szoftvere ennyi idő alatt elkészít öt különböző előzetes ajánlati tervet és kapcsolódó árajánlatot egy tizenöt perces adatbevitel után. 

A mostani növekedési befektetési körben a Vespucci Partners fél millió dolláros ticketet vállalt a 10 millió dolláros körben, amelyet az amerikai Aspen Capital Group vezetett, az amerikai HG Ventures és a víz fókuszú fejlesztésekre specializálódott holland Pure Terra is részt vett. 

Magyar tőkealap a magvető körben

A Vespucci először hárommillió dolláros befektetéssel szállt be 2019 decemberében a Transcend magvető körében, ami Bohács Péter fejlesztési vezető egy korábbi nyilatkozata szerint nagy szerepet játszott abban, hogy kiválnak az Organica Waterből és rögtön nemzetközi pályára lépnek. Ari Raivetz, a Transcend alapító-ügyvezetője a Forbes kérdésére elmondta, hogy „a Vespucci a magvető kör után nagy segítséget nyújtott magyar fejlesztői központ toborzásában és több befektetőnek is bemutatta a céget a mostani körhöz.” A Transcend hibrid modellben működik, vagyis magyar és amerikai központtal is rendelkezik. A fejlesztés teljes mértékben Magyarországon végzik, a sales és marketing pedig az amerikai piacon zajlik, New Jersey-ben alakult egy négyfős csapat. 

„A hárommillió dolláros magvető körtől a mostani tízmillió dolláros körig tizenhét hónap alatt sikerült eljutniuk,

amire nagyon büszkék és azt gondoljuk hogy ez a siker is remekül bemutatja az általunk preferált hibrid startup modell hatékonyságát.” – mondta a Forbesnak Sohajda Júlia, a Vespucci Partners ügyvezető partnere. A befektetésekért kapott tulajdonrészük egyelőre nem nyilvános. 

A Transcend globális ügyfelei között ott van a világ száz legértékesebb építőipari cégei közé tartozó amerikai Black and Veatch és az Egyesült Királyság meghatározó közműcége, a United Utilities is. Az Organicához kapcsolódó eredettörténet miatt a szoftver elsőként szennyvíztelepek kivitelezéséhez készült, de folyamatosan új típusokkal bővül a rendszer, elsőként ivóvíztelepekkel, későbbiekben más komplex ipari létesítményekkel és épületekkel. 

A budapesti székhelyű Vespucci Partners tőkealap az X-Ventures Delta Jeremie-alapot vette át, amelyben 13,4 milliárd forintot kezel. Korábban már beszámoltunk egy befektetésükről, amikor a baktérium alapú műanyaglebontással foglalkozó Poliloop kétmillió dolláros befektetést kapott szintén magvető körben, miután a világ egyik legnevesebb akcelerátora, a Techstars is bizalmat szavazott nekik. 

A borítóképen Ari Raivetz alapító-CEO / Fotó: Transcend

Oszd meg!