Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Amióta létezik online pornó, ő ezzel foglalkozott – az Onlyfans vezérének titokzatos múltja

1990 óta online pornóhoz vezető jelszavakkal kereskedett, a cégeit számos félillegális és morálisan megkérdőjelezhető tevékenység övezi. Az Onlyfans elképesztő sikerét a pandémia okozta, a cég 500 százalékos növekedésével új dollármilliárdos született. Portré Leonid Radvinskyről, az Onlyfans titokzatos többségi tulajdonosáról.

2018 októberében Leonid Radvinsky, a harmincas éveiben járó ukrán-amerikai pornómágnás 75 százalékos tulajdonrészt vásárolt egy közel ismeretlen üzletben, az Onlyfansben. A londoni videós és közösségi tér felnőtteknek adta meg a lehetőséget arra, hogy otthonaikból keressenek pénzt, különböző felnőtt tartalmak készítésével. A „tartalomgyártók” csináltak maguknak egy profilt az oldalon, majd öt dollár és ötvenöt dollár közötti előfizetéseket kínáltak a pornográf tartalmú képekért és videókért. A bevételek 80 százaléka a zsebükben maradhatott. 

2020-ban a filmipar leállt – beleértve a felnőttfilm-ipart is –, a korlátozások miatt pedig több millió magányos ember maradt otthon egyedül, nem csoda, hogy az Onlyfans óriási fellendülésnek indult.

540 százalékos növekedéssel az előző évhez képest 400 millió dolláros bevételt könyveltek el,

ennek 80 százaléka jött amerikai felhasználóktól. A tartalomgyártók száma megötszöröződött (1,6 millióan vannak fent), az előfizetők száma 500 százalékos növekedéssel 82 millióra ugrott. A cég adózott eredménye 6,6 millió dollárról 60 millió dollárra nőtt, a Forbes becslése szerint Leonid Radvinsky tulajdonrésze a Fenix Internationalben, az Onlyfans anyacégében 1,8 milliárd dollárt ért.

Az újdonsült dollármilliárdosról keveset tudni, de a forbes.com utánajárt az üzletember múltjának, de amit találtak, az nem tünteti fel túl jó színben. Az elkészült portréhoz sem Radvinsky, sem üzlettársai és sajtóképviselői sem akartak nyilatkozni. 

Jelszavakat vegyenek

Még mielőtt az internetes pornó széles körben, ingyen elterjedt, Radvinsky olyan weboldalakat üzemeltetett, ahol meghackelt jelszavakat lehetett venni különböző pornóoldalakhoz, közülük nem egy úgy hirdette magát, hogy a felületükön fiatalkorú színészeket is lehet találni. A 90-es években gyakoriak voltak az ilyen oldalak nemcsak a pornóiparban, hanem az online fogadásoknál és más szürkezónás tevékenységeknél is. 

De Radvinsky kimondottan agresszív volt.

A forbes.com 11 ilyen, hozzá köthető oldalt talált, mindet 1990 és 2000 között alapították Radvinsky Illinois-beli cége, a Cybertania alatt.

A Password Universe nevű oldal 2000-ben olyan linkekhez biztosított hozzáférést, amin keresztül az oldal hirdetései alapján több mint tízezer, fiatalkorúakat szerepeltető felnőtt tartalomhoz lehetett eljutni. 1999-ben a Working Passes nevű oldal a „legszexibb fiatalkorú hardcore” tartalmakhoz biztosított hozzáférést, amelyben 16 évesek szerepeltek. 2000-ben az Ultra Passwords „a legjobb illegális tini jelszavakhoz” és bestialitást ábrázoló oldalakra vezetett. A pornózáshoz legális kor az Egyesült Államokban 18 év, míg a bestialitás, azaz az állatokkal folytatott szexuális aktus a legtöbb államban ma is illegális.

Arra nem talált a forbes.com bizonyítékot, hogy a Radvinsky által kínált linkek valóban ilyen tartalmakhoz vezettek, a stratégia inkább az lehetett, hogy a partnerei (magukat a pornóoldalak) minden kattintás után fizettek a jelszavas oldalaknak. Mivel a Forbes nem kérhet hozzáférést ilyen tartalmakhoz, megkérték az Internet Watch Foundationt, hogy ellenőrizzék a linkeket. A riportjuk szerint egyik sem vezetett illegális tartalomhoz. Helyette továbbirányította a keresőt olyan oldalakhoz, ahol további linkeket lehetett találni. 

Az Onlyfans sem tesz eleget a kiskorúak kiszűréséért

Egy évvel azelőtt, hogy Radvinsky lediplomázott volna a Northwestern Egyetemen, beperelte a domain regiszter Verisignt, amiért az állítólag átadta egy weboldalát egy harmadik félnek. A cég panasza szerint a Cybertania egyfajta középső szereplőként megállapodást kötött azokkal a cégekkel, hogy pénzt kap minden továbbirányításért. Egy Radvinsky ellen folytatott perben a vádban az szerepelt, hogy az Ultra Passwords azt a hamis képet mutatja, hogy hozzáférést biztosít lopott jelszavakhoz, így ingyenes pornós tartalmakhoz, de valójában csak egy jövedelmező közvetítőoldal volt.

A jelszavas oldalak és az Onlyfans között eltelt 20 évéről nem sokat tudni. Indított egy hírességek szexvideóit gyűjtő oldalt Myfreecams néven, és fel-felbukkant a neve különböző perekben. Az Onlyfansnek is megvoltak a maga bajai a fiatalkorú tartalomgyártókkal.

Amióta nem ellenőrzik a szexmunkásaik korát, nagyon könnyű róla hazudni.

Májusban egy BBC-s dokumentumfilm mutatta be, hogyan regisztrált saját profilt egy tizennégy éves lány a nagymamája útlevelét használva. Miután egy rendőri állásfoglalás kimondta, hogy az Onlyfans nem tesz eleget azellen, hogy kiskorúak használni tudják a felületet, válaszközleményükben „úttörő technológiával” és saját embereikkel monitorozzák, hogy a 18 év alattiak ne használják a platformot.

Borítókép: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Oszd meg!