Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Amikor 0,3 másodperc alatt kell meghoznod a helyes döntést, és nem hibázhatsz

Ralf Rangnick azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy a futball jövője, a játék sebességének további emelkedése már nem a testről, hanem az agyról fog szólni. Lehetetlenül kevés idő alatt kell sorozatosan jó döntéseket hoznia nagy nyomás alatt a top sportolóknak. Sokat tanulhatnak tőlük a cégvezetők, üzleti döntéshozók is. 

A Forbes 2020. augusztusi címlapja

A labdajátékok mindig is közelálltak a szívemhez, de üzleti újságíróként egy ideje máshogy is nézem a kézilabda- vagy focimeccseket. Egyszerű nézőként is szembetűnő, hogy az elmúlt 10 évben milyen brutálisan felgyorsultak ezek a játékok. Ami két dolgot biztosan magával hoz: a játékosoknak elképesztően gyorsan kell döntéseket hozniuk nagy nyomás alatt, és nagyon gyorsan tovább kell lépniük azon, ha valaki hibázott, ki kell javítani és menni tovább.

Ez semmiben nem különbözik attól, ahogyan egy céget vagy egy startupot kell menedzselni.

A focit a csapatsportok közül kiemeli, hogy a leggyengébb láncszem játéka. Vagyis egyetlen apró hiba is óriási károkat tud okozni a csapatnak, az sokkal nehezebben korrigálható, mint más sportágakban. Közben a pályán hozott döntésekre kevesebb idő áll rendelkezésre, mint valaha.

Ralf Rangnick az RB Leipzig edzőjeként 2014-ben egy sajtótájékoztatón // GEPA pictures/Red Bull Content Pool

A fizikai korlátok miatt a sebesség növeléséhez nem izomra lesz szükség. „A foci jövője sokkal inkább szól az agyról, mint a testről” – foglalja össze a lényeget Ralf Rangnick a magyar Forbesnak. A német sikeredző-futballprofesszor volt az, aki lerakta a Red Bull futball franchise filozófiai alapjait. Az osztrák energiaitalgyártó eddig is ott volt a sportszponzorációban, az extrémsportok mellett a Forma 1-ben is van istállója. 15 évvel ezelőtt vették meg a gyáruk melletti Salzburg focicsapatát, de Brazíliában (Bragantino) és Amerikában is (Red Bull New York) jelen vannak. A csúcs azonban egyértelműen a német Bundesliga, ahol az elmúlt években rendre dobogón végeztek az RB Leipziggel.

A Rangnick vezette stáb – hasonlóan más európai top klubokhoz – nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mérje és fejlessze a játékosok reakcióidejét. Hogy ez mennyire fontos, azt jól mutatja a Bundesliga TV egyik tavalyi anyaga, amiben Gulácsi védési hatékonyságát elemzik. A videó jól mutatja, ezen a szinten egy játékosnak mennyi ideje van döntést hozni. Eléruljuk, elemzéssel és a döntés meghozatalával együtt: 0,3 másodperc.

„A sebesség? Nőni fog, persze, de olyan mértékben már nem, ahogy az elmúlt 20 évben felgyorsult a játék. – mondja a magyar Forbesnak erről Rangnick – Az edzők, elemzők és szakértők új generációja dolgozik majd ennek fejlesztésén. Számomra a futball jövője nem a tempó növeléséről szól, hanem a kognitív képességekről: milyen gyorsan dönt majd egy játékos arról, hogy mi a lehető legjobb választási lehetőség a számára egy adott szituációban. Jobbnak lenni azt jelenti, hogy gyorsabban tudatosulnak bennünk a dolgok, gyorsabban elemezzük az adott helyzetet, gyorsabban döntünk és gyorsabban cselekszünk.”

A Forbes augusztusi címlapsztorijában bővebben is foglalkozunk azzal, hogyan trenírozza magát egy sportoló arra, hogy ilyen kiélezett helyetben a lehető legtöbb jó döntést hozza meg és hogyan kezeli az ezzel járó felelősséget. Lapozz bele a friss lapszámba!


 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar