Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amerikában még mindig isznak fehérítőt a koronavírus ellen, a hatóságok figyelmeztetést adtak ki

Georgia állam közegészségügyi hatósága figyelmeztetést adott ki: senki se fogyasszon fehérítőt vagy egyéb fertőtlenítőt, mert ezek súlyosan mérgező szerek és akár halált is okozhatnak – írja az amerikai Forbes.

Az állami szerv figyelmeztetésének oka, hogy még most, nyár végén is érkeznek jelentések olyan amerikaiakról, akik fehérítőt isznak, hogy ezzel gyógyítsák vagy védjék szervezetüket a koronavírussal szemben. A legnépszerűbb választás a klór-dioxid nevű hatóanyag, a hivatalos figyelmeztetés is erre koncentrál.

„A klór-dioxid fertőtlenítőszerek aktív hatóanyaga, aminek megannyi ipari felhasználása van. Nem arra találták ki, hogy lenyeljék az emberek” – fogalmaz sarkosan az állami szerv.

Az amerikai Forbes szerint a fehérítőfogyasztás komoly gondot jelent Amerikában (ez a CDC-jelentés például január és március közötti eseteket dolgoz fel), aminek csak ártott, mikor Donald Trump elnök egy áprilisi konferencián felvetette, hogy nem volna-e hatékony tisztítószert fecskendezni a betegekbe, az ugyanis gyorsan elpusztítja a vírust. Az elnök bizarr – és életveszélyes – javaslata után a népszerű tisztítószer-termékeket magába foglaló Lysol brand ki is adott egy közleményt, miszerint ez borzasztó ötlet, eszébe ne jusson senkinek.

De sajnos hiába: csak New York Cityben harminc tisztítószer-mérgezéses esetet regisztráltak az elnök megszólalása után, ami az egy évvel korábbi tizenháromhoz képest határozott emelkedést mutat. Mindeközben megjelentek a színen a csalók is: egy floridai család amiatt néz farkasszemet a törvénnyel, hogy koronavírus-fertőzés elleni csodaszerként reklámoztak és adtak el több tízezer flakon mérgező fehérítőt a kétségbeesett embereknek.

Borítókép: tisztítószereket vesz magához egy nő. // Fotó: Kelly Sikkema, Unsplash

Oszd meg!