Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A rettegett Amazon-vezér váratlan döntést hozott meg: végre a zsebébe nyúl

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, az  egyszerű online könyváruházból hatalmas konglomerátummá növő Amazont mégis sokat kritizálták a munkakörülmények és az alacsony fizetések miatt. Bezos most alaposan belenyúlt a zsebébe: 1 milliárd dollárt is elvihet a most bejelentett béremelés. Jó oka volt rá. 

Az októberi Forbes címlapján exkluzív riport Jeff Bezosról, a rettegett cégvezérről.

Az októberi magyar Forbes címlapján exkluzív riport Jeff Bezosról, a rettegett cégvezérről.

A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata, az Amazon kedden bejelentette, hogy november 1-jétől 15 dollárra emeli a minimális órabért az Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottai számára, és lobbizni fog Washingtonban azért, hogy a jelenleg 7,25 dolláros szövetségi órabérminimumot emeljék.

“Meghallottuk a kritikákat és komolyan elgondolkodtunk, mi az, amit tenni akarunk, és úgy döntöttünk, hogy beleállunk – nyilatkozta az Amazon-vezér. Izgatottak vagyunk a most bejelentett változtatások miatt, és csak bátorítani tudjuk a versenytársainkat és már nagyfoglalkoztatókat, hogy csatlakozzanak hozzánk, kövessék a példánkat.”

Az Amazon több mint 250 ezer munkavállalót foglalkoztat teljes vagy részmunkaidőben, emellett az ünnepi szezonban mintegy százezer embert vesz fel idénymunkára. Rájuk és a tavaly felvásárolt Whole Foods, felsőkategóriás élelmiszereket árusító üzletlánc minden alkalmazottjára vonatkozni fog a béremelés. Azok, akiknek az órabére már meghaladja a 15 dollárt, ugyancsak kapnak fizetésemelést.

Az Amazon emeli a Nagy-Britanniában dolgozók bérminimumát is: a Londonban és térségében dolgozókét óránként 10,50 fontra (13,59 dollárra), az ország többi részében pedig 9,50 fontra.

Az Amazonnál jelenleg 11 dollár körül van a legalacsonyabb órabér az Egyesült Államokat tekintve. Elemzők úgy becsülik, hogy akár az egymilliárd dollárt is elérheti évente a béremelés költsége, amit részben ellensúlyoz majd, hogy nemrégiben 20 dollárral, 99-ről 119 dollárra emelték a Prime szolgáltatás éves előfizetési díját az Egyesült Államokban.

Ők a világ leginnovatívabb cégvezetői -Bezos, Musk és Zuckerberg az élen

A seattle-i központú cégnél dolgozók átlagbére tavaly 34 ezer 123 dollárra rúgott az Egyesült Államokban, míg az egész világot tekintve 28 ezer 446 dollárt tett ki. Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője közel 150 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere a Forbes listája szerint.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának adatai szerint az amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak átlagos órabére jelenleg 22,73 dollár. Az Amazont jó ideje súlyos bírálatok érik a munkakörülmények és a fizetések miatt is. (Az egyik legkíméletlenebb kritikusa, Bernie Sanders amerikai szenátor, aki most meg is “dicsérte” Bezost.)

Csak az idei második negyedévben az Amazon nyeresége 2,53 milliárd dollárt tett ki.

Ennyire jó szívű lenne Bezos? Nem.

Neil Saunders, a GlobalData Retail nevű, a kiskereskedelem területén kutatásokat végző és tanácsadó szolgáltatásokat nyújtó ügynökség vezetője úgy értékelte a béremelést, hogy az Amazon vezetése politikailag bölcs döntést hozott, de egyúttal a gazdasági szükségszerűség is rákényszerítette. Az amerikai gazdaság erőteljesen növekszik,

a munkaerőpiac pedig feszes, az álláskeresők több lehetőséget találnak, így az Amazonnak muszáj volt ösztönzőt találni, hogy új munkavállalókat csábítson magához.

Az online könyvesboltként indult vállalatot 1994. július 5-én alapította Jeff Bezos. A vállalat részvényeit 1997 májusában vezették be a New York-i tőzsdére 18 dolláros kibocsátási árfolyamon, és idén augusztusban 2050,26 dolláros árfolyamon elérte az ezermilliárd dolláros piaci tőkeértéket, az amerikai cégek közül – az Apple után – másodikként.

Itt a trónkövetelő: már az Amazon is 1 billió dollárt ér

Forrás: MTI/FORBES

Oszd meg!