Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Állatkerti szállodát és magyar műemlékeket is díjaztak a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatán

Két arany- és öt ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. A műemlékek kategóriájában a Budai Vigadó – Hagyományok Háza első, a Gül baba türbéje pedig második helyezést ért el, utóbbi a közcélú infrastruktúra és épületfejlesztés kategóriában az első helyet is elnyerte.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d’ Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése – áll a szervezet által küldött közleményben.

A 28 évvel ezelőtt útjára indított kezdeményezés a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata,

amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

Az elmúlt 20 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 24 első és 35 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban,

megelőzve az összes európai országot.

A nemzetközi zsűri nagyra értékelte idén is, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát. 

Aranyérmes műemlék

A Budai Vigadó a kategóriája legmagasabb, gold winner elismerését kapta a műemlékek között. Az ingatlanfejlesztés célja az épület eredeti műemléki értékeinek megtartása mellett egy korszerűen és jól működő Hagyományok Háza megvalósítása volt. További célként fogalmazódott meg, hogy az épület jellegében, arculatában is kötődjön a népi kultúra hagyományát őrző és továbbörökítő intézmény szellemiségéhez.

A közcélú infrastruktúra és épület fejlesztés kategóriában aranyérmet, a Műemlék kategóriában pedig ezüstérmet nyert a Gül baba türbéje.

A komplex felújítás a közel 500 éves műemlék sírépület, valamint annak közvetlen és tágabb környezetének felújítását foglalta magában azzal a céllal, hogy egy teljes városrész újulhasson meg, közparkkal és a környező utcákkal együtt.

További négy ezüstérem

Második helyezést ért el:

  • a nyíregyházi Hotel Pangea Ökocentrum (hotel kategóriában),
  • a Promenade Gardens és a Váci Greens irodaházak (iroda kategóriában),
  • az Ecodome Irodaház (fenntartható fejlesztés kategóriában).

A Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. a Hotel Pangea Ökocentrum, Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdő pályaművel silver winner díjat nyert a Hotel kategóriában. Magyarország vezető vidéki állatkertje, az Európa Legjobb Állatkertje címmel kétszer kitüntetett Nyíregyházi Állatpark küldetése, hogy az ismeretterjesztés mellett a környezeti nevelést és a zöld gondolat terjedését szolgálja. A programok kiszolgálására létrehoztak

egy úgynevezett állatkerti szállodát is, ami oktató- és konferencia központként is működik, mely zavartanul beleilleszkedik a helyi ökoszisztémába.

A budapesti fejlesztők irodaházai, a Horizon Development Kft. Promenade Gardens Irodaháza és az Atenor Hungary Kft. Váci Greens A, B, C és D Épületei szintén silver winner díjat vihettek haza az iroda kategóriában.

A Promenade Gardens a belső Váci út egyik legnagyobb volumenű, 2018 májusában átadott, több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett irodafejlesztése, míg a Váci Greens irodacampus egy hat épületből álló, „A+” kategóriás fejlesztés az észak-pesti irodafolyosón, kiterjedt zöld közösségi környezetben.

A Swietelsky Magyarország Kft. a fenntartható fejlesztés elnevezésű kategóriában lett szintén ezüstérmes az Ecodome Irodaházzal. A modern épület illeszkedik a Várnegyed és Krisztinaváros patinás környezetéhez, építészeti adottságaihoz és harmonikus együttműködésre törekszik a közvetlen környéken élőkkel is. A környezettudatos megoldások miatt az épület elnyerte a LEED platina minősítést.

Fotó: Budai Vigadó / Bujnovszky Tamás – Építészfórum

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán