Fotó: Fotó: Unsplash
Üzlet

Álláshirdetések: gőzerővel toborozzák a futárokat, jogászokat és bolti eladókat a cégek, a vendéglátóipar bezuhant

Forbes
2020. március 23. 2 perc olvasás

A magyar cégek közel fele leállította az új munkaerő keresését, de az élelmiszerláncok, jogi- és mezőgazdasági cégek sokkal több embert vesznek fel.

A vállalatok 90 százaléka továbbra is tervez 2020-ban új kollégákat felvenni, de a veszélyhelyzet idejére lassítottak a toborzásban – derül ki a Profession.hu villámfelméréséből. A megkérdezett cégek 16 százaléka szerint az egész éves növekedési tervüket is befolyásolni fogja a koronavírus-járvány.

Miután az éttermek átálltak a házhoz szállításra, mint túlélési alternatívára, a vendéglátással kapcsolatos hirdetések esetében 91 százalékos volt a visszaesés, szinte teljes mértékben megszűnt a tevékenység.

Közben a futárcégek és az online áruházak feszített tempóban dolgoznak, hogy elbírják a hirtelen megnőtt felhasználói bázist és rendeléseket. Egy hét alatt 500 új étterem kereste fel csatlakozási szándékával a Netpincért, a Kifli.hu folyamatosan futárokat toboroz. Az online áruház több catering- és rendezvényszervező-céggel is felvette a kapcsolatot, akik most a szabad kapacitásaikat felhasználva alvállalkozóként segíthetnek az áruszállításban. A nagyobb élelmiszerláncoknál is egyre több embert vesznek fel, leginkább bolti eladókat keresnek a hirtelen megugrott forgalom kezelésére.

A szakmunka, fizikai munka területén 50 százalékos az álláshirdetések csökkenése, de több területen is jelentősen nőtt a toborzási kedv. A jogi kategóriákban 36, a mezőgazdasági kategóriákban 175 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma. A mérnöki és ügyfélszolgálati állásoknál pedig szinte azonos számú álláshirdetést adtak fel a cégek, mint eddig.