rövid hír

Repülőgép-államosítással vág vissza a nyugati szankciókra Oroszország

Forbes
2022. március 17. 2 perc olvasás

Amerikai és európai lízingcégek több száz kereskedelmi forgalmú gépét foglalhatja le Oroszország egy Vlagyimir Putyin által hétfőn aláírt új, szankcióellenes törvény alapján. Ez lehetővé teszi az orosz légitársaságok számára, hogy külföldi cégektől bérelt gépeiket Oroszországban regisztrálják, orosz légialkalmassági bizonyítványt állítsanak ki nekik.

Ezzel megtartják a lízingelt gépeket, belföldi útvonalon üzemeltetik őket és megnehezítik a külföldi cégek számára, hogy a kormány jóváhagyása nélkül visszaszerezzék azokat – írja a CNN.

Az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai és európai szankciók értelmében ugyanis a lízingcégeknek a hónap végéig vissza kell venniük az orosz légitársaságok számára bérbeadott gépeiket.

Egyes nyugati gyártók, mint az Airbus és a Boeing már elzárták az orosz légitársaságok hozzáférését a gépeik biztonságos üzemeltetéséhez szükséges karbantartáshoz és alkatrészekhez.

A Cirium repüléselemző cég adatai szerint az orosz légitársaságok 305 Airbus és 332 Boeing repülőgépet üzemeltetnek. 83 olyan helyi közlekedésű gépük van, melyet szintén nyugati cégek, például a Bombardier, az Embraer és az ATR gyártott. Csak 144 aktív gépük van, melyek Oroszországban készültek.

A külföldi gyártású gépek 85 százalékának lízingcég a tulajdonosa, összértéküket 12,4 milliárd dollárra becsülik.

Borítókép: Az orosz légitársaság, az Aeroflot egy Boeingje Fotó: Anna Zvereva / Wikimedia