Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Figyelnek a befektetők, újra a járvány előtti árszinten az albérletárak

Budapesten ismét elérte a 145 ezer forintot a kiadó lakások átlagára és alulról súrolja a járvány előtti szintet, a vidéki egyetemi városokban pedig már tízezer forinttal drágábbak a lakások.

Az albérletek hagyományos nyári élénkülését a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően az egyetemisták kereslete hajtja, ugyanakkor a koronavírus-járvány harmadik hulláma utáni visszarendeződés miatt megélénkült a városokban a munkavállalók kereslete is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ingatlan.com közös albérletár-indexéből.

„A 2015-ös átlagokhoz képest a lakbérindex szerint az országos bérleti díjak 38, a budapestiek 30 százalékkal voltak magasabbak idén júliusban, ám ez még elmarad a 2020 januárjában elért rekordtól, amikor mind az országos, mind a fővárosi mutató bő 40 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet”

–  jegyezte meg Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a cég közleményében.

Hol és mennyi?

Júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző havihoz képest. A főváros kerületcsoportjai közül a legnagyobb áremelkedést a pesti belső kerületekben (3,7%) lehetett mérni. A 2020. januári csúcsnál Budapesten átlagosan 9,2%-kal alacsonyabb áron kínálták a bérelhető lakásokat, ugyanakkor az ország többi régiójában már a járvány előtti szint fölé emelkedtek a lakbérek.

Érdemes figyelembe venni, hogy az albérletek 66 százaléka a fővárosban, 24 százalék a megyei jogú városokban helyezkedik el, ezért az országos árindexet döntően befolyásolja Budapest még alacsonyabb ár.

Forrás: KSH-Ingatlan.com

Augusztus közepén országosan közel 19 ezer kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Budapesten több mint 13 ezer lakóingatlan szerepelt a kínálatban, a megyeszékhelyeken több mint 3600 ingatlanból lehetett választani. Az aktuális kereslet a 2019. augusztusi időszakhoz képest 3 százalékkal nagyobb, de éves szinten egyelőre elmarad a járvány előtti szinttől.

  • Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak bérleti díja 145 ezer forintot tett ki, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent 2020 augusztusához és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest.
  • Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal.
  • Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja.
  • A pécsi albérleteket 100 ezres bérleti díjjal kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten.
  • Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami stagnálásnak felel meg.

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, leginkább (3,7%-kal) a pesti belső kerületekben, a budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 2%-ot meghaladó, a pesti átmeneti és külső kerületekben attól némileg elmaradó mértékben. A pesti belső kerületekben továbbra is alacsonyabbak (–1,9%), a pesti átmeneti kerületekben viszont 2,8%-kal magasabbak voltak a kínálati lakbérek a tavaly júliusi szintnél.

Forrás: KSH-Ingatlan.com

Egyedül vettem lakást Budapesten 20 millióért – ilyen 2021 nyarán az ingatlanpiac belülről

Kép: Kipras Štreimikis // Unsplash

Oszd meg!