Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Aki nem ötszörözte a pénzét 8 hónap alatt, még nyerhet az okosszerződésekkel

Teljes az őrület a kriptopénzek világában, a bitcoin idén az ötszörösére emelkedett, majd az elmúlt két hét alatt összeomlott, 40 százalékot szakadt. De érdemes túllépni az extrém ármozgásokon, a blockchain technológia, illetve a már okosszerződések manipulálhatatlan nyilvántartására kihegyezett ethereum azok életét is megkönnyítheti, akiknek úri huncutság a kriptovilág.

Hagyjuk az előzményeket, azt, hogy néhány év alatt miként jött fel a bitcoin árfolyama nulláról 1000 dollárra. Természetesen azok gazdagodtak meg szinte nulla befektetéssel, akik a kriptopénz indulásánál meglátták benne a lehetőséget. Az idei év viszont azt mutatta, hogy sose késő beszállni, újabb egészen elképesztő menetelés után csapott csak át zuhanórepülésbe a bitcoin. Érdemes végigfutni a számokon.

Az évet 1000 dolláron indító kriptopénz rögtön egy kisebb fejesugrással borzolta a kedélyeket, 11 nap alatt leesett 775-ig. De ez csak a szkeptikusok megtévesztésére volt jó, három hónap alatt emelkedett 1250-ig, hogy aztán pár nap alatt visszaadja az egészet. Az első negyedév végén majdnem pontosan ott állt, ahol az évet kezdte.

Ezután viszont durván beindította a rakétákat, május 20-án, egy szép szombati napon elérte a 2000 dollárt, vagyis 50 nap alatt duplázott. De ez még semmi: június 11-én meglett a 3000 is.

A bitcoin szeret kerek számokban gondolkodni, pontosabban a bitcontőzsdéken mozgó spekulánsok előszeretettel változtatnak hozzáállásukon a kerek számok környékén. A 3000 ugyanis eladási jelnek bizonyult, július közepén újra megnézte a kurzus a 2000-et. Augusztus 5-én, ismét egy szombati napon húzták újra 3000 fölé, de ekkor már 4000-ig meg se állt, sőt az 5000-es szintet vette célba. Ekkor már a világsajtó is tele volt természetesen a bitcoinmániával, újabb és újabb befektetők érkeztek a piacra.

A fordulatot megint az hozta el, hogy nagyon rövid idő alatt lépett túl az árfolyam egy nagyon kerek számon. Szeptember elseje idén egy pénteki nap volt, s amikor már a világ minden fontos piaca bezárt, a nem csak hétköznap éjjel-nappal, hanem hétvégén is 0-24-ben üzemelő bitconkereskedésben megkötötték az első ötössel kezdődő üzleteket. De ez csak pár óráig tartott, elindult a gyors profitrealizálás, már a hétvégén 4300-ig ütötték vissza a legfontosabb kriptopénzt.

bitcoin_erme

Aztán jöttek olyan hírek, amelytől nagyon megijedtek a befektetők, a hosszú és kitartó szárnyalás után komoly félelem lett úrrá a piacon. Először az hír borzolta a kedélyeket, hogy Kína betiltja a ICO-kat, vagyis a kriptopénz alapú közösségi finanszírozást, amely a bitcoin és a többi hasonló pénz iszonyú áremelkedése miatt egyre népszerűbbé vált a megelőző hónapokban. Utána jött a híresztelés arról, hogy Kína betiltja a bitcointőzsdéket is, később kiderült, hogy csak az ICO-kat a tőzsdéken, a kereskedés mehet. De ez sem okozott nagy megnyugvást, amikor pedig a múlt héten az egyik legrégebbi bitcointőzsde bejelentette, hogy bezárja kínai üzletágát, újra rátenyereltek a spekulánsok az eladni gombra.

Ennek kicsúcsosodásaként múlt hét pénteken az árfolyam benézett 3000 dollár alá, vagyis 17 nap alatt szakadt le 5 ezerről 3 ezerre. Ez viszont előcsábította a vevőket, akik szombat reggelre, tehát kevesebb mint 24 óra leforgása alatt 3800-ig hajtották fel az árfolyamot.

Ezek az extrém ármozgások jól mutatják a bitcoinkereskedés veszélyét. De az is jól látható, hogy a trend még a 40 százalékos zuhanás mellett is emelkedő. A hírekbe továbbra is általában akkor kerülnek be a kriptopénzek, ha felszálló ágban átlépnek egy kerek szintet, valamint ha épp durva zuhanásba csapnak át. Arról, hogy a bitcoin, illetve a mögötte álló blockchain technológia mire képes, hogyan alakíthatja át az életünket, kevés szó esik. Pedig a fél világ ezen pörög és már rég nem a spekulánsokról van szó.

A bitcoin hibáiból tanulva indította el egy orosz fejlesztő az etherereumot, amely szintet lép a bitcoinhoz képest és elhozhatja az okosszerződések világát.

A számítógépes kapacitás drasztikus bővülésével létrejöhet egy olyan világméretű hálózat, amely központi felügyelő nélkül is manupulálhatatlanul tartja nyilván az egyes tranzakciókat, illetve akár magánszemélyek közötti szerződéseket is. Nem véletlen, hogy az egyes államok sem igazán tudják, hogy mit kezdjenek a blockchainnel, annyi biztos, hogy mindenki a maga szempontjai alapján akarja használni. A nem demokratikus országok vezetői közül több is jelezte, hogy nem kedvelik a bitcoint, de a technológia előnyeit látják, ezért szívesen létrehoznak egy sajt kriptopénzt.

Persze sok még a tisztázatlan kérdés, de az ethereumban már a világ legnagyobb cégei is hisznek és azon agyalnak, hogyan lehetne kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, akár széles együttműködésben cégek, országok között.

Ezért (és nem az árfolyam-emelkedés miatt) szántunk a szeptemberi Forbesban több mint 10 oldalt a kriptopénzek világának. Az egyik cikkben arra keressük a választ, hogy a blockchain, illetve az ethereum valóban akkora horderejű változásokat hozhat-e, mint az internet elterjedése. A mások, az amerikai Forbesból átvett cikk pedig a bitcoinlufi nyomába ered és kitér a ICO-finanszírozozás elterjedésére is. Párhuzamot von a 2000-es internetőrülettel és lufiként kezeli az idei bitcoinmániát.

kr

 

Oszd meg!