Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Akciós fagyi mellé lakhatási fenyegetés – így mozgósít Kína az oltásra

Kína júniusig végéig 560 millió embert akar beoltani. Az embert próbáló feladat teljesítésére minden követ megmozgatnak, van, ahol juttattásokkal és figyelemfelhívó akciókkal, van, ahol kőkemény fenyegetéssel bírják rá a lakosságot az oltásra.

Kína egyszer már bebizonyította, milyen hatékonyan tud fellépni a járványkezelésben. A vírus terjedésekor olyan erős kontrollt tartott, hogy szinte teljesen megfékezte azt szigorú karanténszabályokkal és széleskörű teszteléssel. Ez a hatékonyság most, amikor az oltást kéne sürgetni, visszafelé sült el: a lakosság nagy része egyáltalán nem érzi sürgősnek, hogy beoltassa magát, de vannak olyanok is, akik hiányolják a transzparenciát a kínai állam kommunikációjából a vakcinákról.

Márpedig 560 millió oltottat elérni június végéig csak őrületes tempóval lehet. Pekingben ezért egyet fizet, kettőt kap fagyiakcióval, Kanszu tartományban húsz versszakos költeménnyel a vakcina jótékony hatásairól, Wancheng pedig városában ennél határozottabban mozgosítanak az oltásra: elmondták, aki nem kér, az a gyerekek iskoláztatását és a család lakhatását is kockáztathatja. A hírről a The New York Times számolt be. 

Ez egyelőre működni látszik.

Múlt héten átlagosan 4,8 millió embert oltottak be naponta, előreláthatóan nemsokára elérik a napi 10 millió beoltottat, így sikerülhet a júniusi terv.

Egy kínai egyetemista azt mondta a The New York Timesnak, hogy hiába mondogatják, hogy önkéntes, ha nem iratkozol fel, egyszerűen csak hívogatni kezdenek, egyre sűrűbben.” Ms. Chen nem akart feliratkozni, de amikor a kapcsolattartója belengette, hogy így azt veszélyezteti, hogy nem látogathat bizonyos köztereket és vendéglátóhelyeket, mégis megtette.

Kína oltási terve még az elmúlt hetek kiugrása után is elmarad a világ többi részétől:

minden 100 lakosra átlagosan 10 beoltott jut, míg Nagy-Britanniában 56, az USA-ban pedig 50.

A mozgósítás részeként a Wangfujing nevű bevásárlóutcát ellepték az akciók, amik csak az oltásra hajlandóakat érintenek. A Lego boltjában ingyenes játékot, egy szupermarket akciós teát, sőt több fotóstúdió még akciós esküvői fotózást is ajánlott. De a The New York Times tud olyan csungkingi cégről, ahol a 18 és 59 év közötti, alapbetegség nélküli dolgozókat azzal a kommenttel utasították oltásra, hogy „máskülönben viselniük kell a következményeket.”  Az ilyen kommunikációt a párt is erősíti. Egy hivatalos dokumentum szerint Haikou városában központi utasítás jött arra, hogy a 85 százalékos átoltottságot el nem érő cégek figyelmeztetést kaphatnak, sőt akár működésük felfüggesztését is kilátásba helyezik, amíg nem korrigálnak.

Kép: Macau Photo Agency // Unsplash

 

Oszd meg!