Lviv, 2022. február 26. Vonatra várnak az emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Mykola Tys
Üzlet

Százezer ukrajnai menekültnek adna szállást ingyenesen az Airbnb

Forbes
2022. február 28. 3 perc olvasás

A szervezet vezetői levelet küldtek Lengyelország, Németország, Magyarország és Románia vezetőinek, melyben felajánlották segítségüket a menekültek befogadásában.

Az Airbnb és nonprofit szervezete, az Airbnb.org bejelentették, hogy utóbbi ingyenes, rövid távú szállást kínál akár százezer, Ukrajnából menekülő ember számára, írja a cég közleménye. A szállásokat az Airbnb, az Airbnb.org Refugee Fund adományozói és az Airbnb.org szállásadóinak felajánlásai teszik ki.

Hétfőn Brian Chesky, az Airbnb társalapítója és vezérigazgatója, Joe Gebbia, az Airbnb társalapítója és az Airbnb.org elnöke, valamint Nathan Blecharczyk, az Airbnb stratégiai igazgatója és társalapítója levelet küldött Európa (elsőként Lengyelország, Németország, Magyarország és Románia) vezetőinek, amelyben felajánlották támogatásukat a menekültek határokon belüli befogadásában.

Ez alapján az Airbnb.org vállalja, hogy megkönnyíti 100 ezer ukrajnai menekült rövid távú elszállásolását, eközben szorosan együttműködik a kormányokkal annak érdekében, hogy az egyes országok sajátos igényeit a lehető legjobban támogassák, többek között hosszabb távú tartózkodás biztosításával.

A közlemény szerint bejelentés az Airbnb.org – egy független nonprofit szervezet, amely a válsághelyzetben lévő emberek átmeneti tartózkodásának megkönnyítését tűzte ki célul – azon folyamatos munkájára épül, hogy világszerte támogassa a menekülteket és más, lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket.

A múlt héten a szervezet bejelentette, hogy 21 300 afgán menekültnek biztosított szállást, és új célként tűzte ki, hogy további 20 ezer afganisztáni, afrikai, közel-keleti, közép- és dél-amerikai, valamint más régiókból érkező menekültnek biztosít ingyenes, ideiglenes lakhatást, ezt az erőfeszítést egészíti ki a mostani felajánlás.

Az elmúlt öt év során az Airbnb és az Airbnb.org több mint 54 ezer menekültet és menedékkérőt (többek között Szíriából, Venezuelából és Afganisztánból) juttatott ideiglenes lakhatáshoz utóbbi szervezet partnerein keresztül.

Tavaly az Airbnb.org bejelentette Menekültügyi Alapjának (Refugee Fund) létrehozását, és több mint négyezer adományozót mozgósított a menekültekkel és menedékkérőkkel végzett munkájának további támogatására világszerte. A menekültek támogatása mellett az Airbnb.org közel tízéves tapasztalattal rendelkezik a rászorulóknak nyújtott sürgősségi szállások biztosításában, 2020-ban több tízezer embernek, köztük egészségügyi szakembereknek és segélyezésben dolgozóknak nyújtottak lakhatást, az Egyesült Királyságban működő NHS-szel, a mexikói Vöröskereszttel, az 1199SEIU-val és New York állammal, New Orleans városával, Los Angeles megyével, valamint olaszországi és franciaországi szervezetekkel együttműködve.

A borítóképen Brian Chesky, az Airbnb társalapítója.

Borítókép: Lviv, 2022. február 26. // Vonatra várnak az emberek a nyugat-ukrajnai Lviv legnagyobb pályaudvarán, hogy elhagyják az országot az Ukrajnát ért orosz támadás miatt 2022. február 26-én. // MTI/EPA/Mykola Tys