rövid hír

Abramovics már az invázió napján mentette a vagyonát, tudhatott az orosz támadásról

Forbes
2022. március 18. 1 perc olvasás

Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa már hazája Ukrajna ellen indított támadása napján átadott egy általa irányított, több tízmillió dolláros befektetéssel rendelkező céget a klub egyik igazgatójának – írja a Reuters.

A Chelsea egyik igazgatója, Eugene Tenenbaum, akit a klub honlapja az orosz milliárdos egyik legközelebbi munkatársának nevez, február 24-én átvette az Ervington Investments feletti irányítást.

Ez arra utalhat, hogy Abramovics tudott Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziós szándékairól. A milliárdos ugyanakkor tagadja, hogy közelállna Putyinhoz.

Sem Nagy-Britannia, sem az EU, sem az Egyesült Államok nem vezetett be szankciókat Tenenbaummal szemben.

Abramovicsot a britek eleve némi késéssel tették fel az orosz szankciós listára, mint Kreml-párti oligarchát. A milliárdos az ukrán-orosz háború miatt ekkorra, március közepére már piacra dobta egyik legbecsesebb értékét: a londoni Chelsea labdarúgó klubot.

Nagy-Britannia lassabban reagált a támadás február 24-i kezdete után, mint az USA és az Európai Unió, a brit törvényhozók kritizálták is a kormányt, hogy időt adott az oligarcháknak, hogy kimenekítsék vagyonukat az országból, mielőtt bejelentik a szankcionálásukat.

Borítókép: Roman Abramovics Fotó: John Dobson

Kapcsolódó: