Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Vodafone Hold 4G

A Vodafone és a Nokia hozza létre az első 4G hálózatot a Holdon

A Földön sincs még mindenhol 4G, a Holdon már jövőre lesz, 50 évvel azután, hogy a NASA űrhajósai először a felszínére léptek. A nyertes a Vodafone és a Nokia.

A Vodafone és a Nokia hozza létre az első 4G hálózatot a Holdon. A cél az, hogy a hálózat kialakításával támogassák a PTScientist „Küldetés a Holdra” projektjét. Ebben a Vodafone szintén benne van: a berlini székhelyű PTScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán. A „Küldetés a Holdra” a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakétán.

A projektből az Audi sem marad ki, két Audi Lunar Quattro holdjáró csatlakozik majd a bázisállomáshoz, a 4G hálózat segítségével ezek képesek lesznek majd egymással kommunikálni, valamint tudományos adatokat és HD videófelvételeket küldeni.

A Vodafone tesztjei alapján a bázisállomás az 1800 MHz-es frekvenciatartományban képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és élő HD videót visszaküldeni a Hold felszínéről, ezt a földi nézőközönség a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó „mélyűri” (deep space) linken keresztül tekintheti majd meg.

 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író