Daniel Tafjord // Unsplash
Üzlet

A vírus is megpihent karácsonykor: túl vagyunk a második hullám csúcsán

Ács Gábor
2020. december 27. 3 perc olvasás

A szokásos heti számok alapján is egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány második hullámának csúcspontján túljutott Magyarország, erre pedig csak ráerősítettek a karácsonykor befutott adatok. De nincs ok a fellélegzésre.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) heti összefoglalójából az derül ki, hogy a karácsonyt megelőző héten az Európai Gazdasági Térségben (uniós tagországok plusz Izland, Lichtenstein, Norvégia és Egyesült Királyság) már második hete újra nőtt az új fertőzöttek száma. Ezt azonban újra két nagy állam, Németország és az Egyesült Királyság adatai okozzák, az országok többségéből csökkenő, vagy stagnáló a járványgörbéről érkezett jelentés.

A brit fertőzések egyre nagyobb hányada ugyanakkor egy új, a korábbinál sokkal fertőzőképesebb variánshoz köthető, emiatt vezetett be szigorú korlátozásokat a brit szigetről érkezőkkel kapcsolatban lényegében az összes európai ország. Jelenleg is teljes a káosz, az országok egy része betartja az uniós ajánlást arról, hogy engedni kell a repülőjáratokat, csak az utasokat kell szűrni, másoknál, így Magyarországon is tovább él a légitilalom. De mivel ez csak az egyik irányra érvényes, időnként néhány járat elindul ezekből is Anglia irányába.

A magyar járványhelyzet az előző heti kis javulás után ismét jobb lett, a görbe most már egyértelműen túljutott a csúcson. A heti adatokban valószínűleg most utoljára állunk nagyon rosszul. A kéthetes lakosságarányos halálozási adatunkkal hetekig a dobogón voltunk, most még stagnálva (23,5 haláleset/százezer lakos) csak a negyedik helyre javított az ország, de a legfrissebb napi adatok alapján már jelentős javulás következhet. Az új fertőzések számának jelentős csökkenése mellett ugyanis lassan, de folyamatosan csökken már harmadik hete a kórházban ellátottak száma és a lélegeztetőgépen levők száma is.

Ahogy azt a múlt heti számok alapján valószínűsítettük, az ECDC regionális fertőzöttségi térképen több magyar megye és Budapest is egy fokkal tisztább zónába lépett, a hét fokozatú skálán a hatodik legfertőzöttebből az ötödikbe. A következő heti adatokkal azonban nagyon óvatosnak kell majd lenni. A napi adatokból jól látszik, hogy mióta befejeződött az egészségégügyben és az oktatásban a tömeges tesztelés, újra nagyon kevés tesztet végzünk. Az ünnepek alatt pedig valószínűleg tovább csökkent a tesztkapacitás. Az most tehát már biztos, hogy egyre kevesebb az új fertőzött, a karácsony hatásait (több családi találkozás, ugyanakkor kevesebb munkahelyi, nulla iskolai kontakt) majd csak a következő hetekben láthatjuk.

A EU-szintű koordinált beutazási szabályok kialakítását szolgáló, a tesztelés nagyságát és pozitív tesztek arányát is figyelembe vevő ECDC-térképen továbbra is a kontinens legnagyobb része vörös zóna, Norvégia és Finnország nagy része mellett Izland, Madeira és Korzika sárga besorolású. Az ideális járványhelyzetet jelentő zöld foltokat nagyítóval kell keresni, a néhány norvég megye mellé a héten belépett a görög szigetvilág egy része, Rodosz környéke.

Borítókép: Daniel Tafjord // Unsplash