Üzlet

A világ legzöldebb bútorgyárát tervezi a dán sztárépítész Norvégiában

Bagi László
2020. július 14. 4 perc olvasás

A The Plus névre hallgató, a tervek szerint szén-dioxid-mentes gyár a norvég erdők mélyén, Magnor falu mellett épül. A megbízó a skandináv Vestre cég, a tervező a dán sztárépítész által vezetett BIG (Bjarke Ingels Group).

Valakinek utat kell mutatnia – áll a skandináv bázisú Vestre honlapján, a The Plus leírásának kezdetén. Látványos építészeti megoldások, látogatóközpont és nagyjából 120 hektáros, túrázásra, kempingezésre alkalmas park fémjelzik majd a projektet, amely évtizedek óta a legnagyobb ilyen jellegű beruházás lesz Norvégiában. A gyár alapterülete mintegy 6500 négyzetméter lesz.

Látványtervek: BIG / Lucian R

A terveket a koppenhágai, londoni, barcelonai és New York-i központtal rendelkező Bjarke Ingels Group (BIG) készítette. A 2005-ben alapított cég négy központjában ötszáznál is több építész és designer dolgozik. A terveik szerint készült a Google kaliforniai központja, a billundi Lego House és a norvégiai Jevnakerben megépült Kistefos Múzeum, a mindössze 45 éves stúdióalapító Bjarke Ingels pedig bekerült a Time magazin listáján a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.

Látványtervek: BIG / Lucian R

A céggel egyébként a magyar Brick Visual is együtt dolgozik a látványterveken és Sencsenben jelenleg is versenyben vannak az operaház megépítésére kiírt pályázaton. Az elit, mindössze 20-as mezőnyben két magyar stúdió, a Robert Gutowski Architects és a ZDA–Zoboki Építésziroda is helyet kapott. (Az alapítóval, Zoboki Gáborral készült interjúnk itt olvasható.)

Látványtervek: BIG / Lucian R

A kis kitérő után vissza a norvég erdőkbe. Az épület Magnor falu közelében épül, akinek ez nem mond semmit, segítségként annyit mondanánk, hogy Eidskog járásban, Innlandet megyében. (Akinek így sincs meg: Oslótól körülbelül 50 kilométerre keletre, a svéd határ közelében.) Jóllehet a falu lakosság az ezer főt sem éri el, híres üveggyártásáról és alumíniumprofil-gyáráról. A település egyébként félúton fekszik a bútorgyártó oslói központja és a svédországi Torsbyban található acélüzeme között.

Látványtervek: BIG / Lucian R

Homlokzata helyi faanyagból és újrahasznosított vasbetonból készül, és várhatóan ez lesz a régió első ipari épülete, amely megkapja a BREEAM Outstanding minősítést, írja az Octogon.hu. A gyár egyébként az ígéretek szerint legalább 50 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásához járul hozzá a hasonló gyárakhoz képest.

A The Plus négy fő gyártócsarnokát (raktár, fagyár, színezőüzem, összeszerelés) sugarasan rendezték a központi mag köré – ez az elrendezés kedvez a munkafolyamatok hatékony, rugalmas és áttekinthető szervezésének. A középpontba helyezték el a logisztikai irodát és a kiállítóteret, melyek így közvetlen összeköttetésben állnak mind a négy gyártócsarnokkal.

Látványtervek: BIG / Lucian R

Középen egy látogatható, kör alakú udvar található, ami egyben egy kiállítóhely a legújabb kültéri bútorok számára, az épület belseje felé tekintve pedig a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamatokkal.

Látványtervek: BIG / Lucian R
Látványtervek: BIG / Lucian R

Minden gépet a bútorgyártó kétszáz színének egyike jelöl, az útvonalak pedig térképként jelölik a munkafolyamatokat, így még a látogatók is könnyen végigkövethetik a gyártási folyamatokat.

Látványtervek: BIG / Lucian R
Látványtervek: BIG / Lucian R

A hét évtizede fennálló, norvégiai központú Vestre a világ egyik legismertebb utcabútor-tervezője. A cégnek fontos a fenntarthatóság, a gyártási folyamataikat Skandináviában tartják és csak 2018-ban 600 napelemet telepítettek a gyáraik tetejére. Az egyébként bejárható zöldtetőről itt sem maradnak el a napelemek, összesen 1200 ilyen kap helyet a gyár fölött, a hőfelesleget az épület hűtő-fűtő rendszerében hasznosítva.