Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Veresi Paradicsom kapta a Forbes különdíját a Highlights of Hungary idei díjátadóján

Veresegyház határában áll az a high-tech üvegház, amelynek terméseivel egyaránt találkozhatunk a hazai csúcséttermekben és a boltok polcain. Innovatív technológiájuk és a magyar üzleti életben példamutató vállalati filozófiájuk a Highlights of Hungary döntőjébe juttatta őket, ahol elnyerték szerkesztőségünk különdíját. A közönségtől Dr. Csókay András idegsebész és az általa vezetett orvoscsoport kapta a legtöbb szavazatot, míg a kurátorok különdíját a PET Kupa érdemelte ki.

Művészeti és design projektre, sportteljesítményre, egészségügyi kutatásra, mezőgazdasági, turisztikai és szociális koncepcióra egyaránt reflektorfényt irányított idén a Highlights of Hungary.

A kezdeményezés Magyarország legizgalmasabb, értékteremtő projektjeit gyűjti, kategóriák nélkül, kurátori rendszerben. Az ötvenöt, saját területén kivétel nélkül kiemelkedő jelölt közül ebben az évben is a közönség döntötte el, melyik legyen hazánk leginspirálóbb története.

Bagi László, a Forbes újságírója, valamint Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom alapító-tulajdonosa

„Olyan modellt találtunk ki, amely nem kategóriákban gondolkodik, vagyis lebontja a falakat, jó ügyeket, izgalmas sztorikat hoz össze – mondja Remete Tibor, a HoH-t alapító Super Channel stratégiai vezetője. – Szeretnénk, ha ezek a kapcsolódások és gondolatok áramolnának, hatnának egymásra, ezek a mikrotalálkozások pedig kivetülnének társadalmi szintre is. A Highlights of Hungary pedig ehhez lehet katalizátor.”

A február 21-én, a Katona József Színházban rendezett díjátadón Dr. Csókay András idegsebész és csapata vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. Az idegsebész műtéti csapat Dr. Csókay András és Dr. Valálik István vezetése alatt az orvostudomány és a hit erejével hajtotta végre tavaly nyáron azt az orvosi csodát, mely kivívta az elismerést: 33 órás műtét során választottak szét egy hároméves, fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikerpárt. A beavatkozást egyetlen idegsebész csoport sem vállalta rajtuk kívül. A műtétsorozat egyéb orvosi területeken folytatódik, hogy a gyerekek minél teljesebb életet élhessenek.

Dr. Csókay András idegsebész (a háttérben), valamint a csapata (balra), a mikrofonnál Mádai Vivien // Fotó: Szokody Bea

A második legtöbb szavazatot a felsőoktatási tehetséggondozásban és az értelmiségi elitképzésben hét évtizede élen járó OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) kapta. A hungarikumnak számító mozgalom jelentősége kétséget kizáróan vetekszik hasonló, nemzetközi programokéval. A harmadik helyet a 10 millió fa kezdeményezés szerezte meg, amelyről már mi is írtunk hosszabban.

Negyedik helyen a közösségi finanszírozás alapú MyFarm Harta található, ahol a vevők előre bérlik a termőterületet, ötödik helyen pedig a szlovákiai magyar fiatalság egyedi hangulatú találkozóhelye, a Gombaszögi Nyári Tábor végzett. Hatodik helyezett Virth Balázs lett, az úszóedző, aki világbajnoki aranyhoz segítette Kapás Boglárkát. A Másállapot(ot) a szülészetben mozgalom, amely az egészségügy egyik legfontosabb területén kíván fordulatot elérni a hetedik, a harminc éve karakteres filozófia mentén működő Tilos Rádió a nyolcadik helyet szerezte meg. Kilencedik lett a Soharóza kísérleti kórus, akik hétköznapi ügyeket és témákat énekelnek meg színházi divatbemutató formájában,

tizedik pedig a Suhanj! Alapítvány, amely sérültek és egészségesek közös sportolási lehetőségét biztosítja.

Idén is vállalkoztak a lehetetlenre a Highlights of Hungary kurátorai: saját, 55 projektből álló listájukat leszűkítették arra az egy jelöltre, aki ebben az évben méltó a kurátori díjra. A tíz főből, plusz a Highlights-ot alapító Super Channelből álló csapat választása a PET Kupára esett, mely mozgalom célja, hogy megtisztítsa a Tiszát és árterét az árvizek idején érkező műanyag hulladéktól.

A Forbes különdíját a Veresi Paradicsom, a Marie Claire-ét a Másállapot(ot) a szülészetben, a Kreatívét pedig a Tilos Rádió vehette át. A Market Építő Zrt. különdíját Párdy Bence, a Brain Bar különdíját az Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapta, míg a KPMG a Van Helyed Alapítványt díjazta.

A különdíj odaítélésekor elsősorban az innovációt, a hazai üzleti életben példamutató vállalati filozófiát, a fenntarthatóságot és az üzleti eredményességet díjaztuk.

Oszd meg!