Fotó: Forrás: RTL Hírek
rövid hír

A Velencei-tóval együtt a turisztikai bevételek is elpárologhatnak

Forbes
2021. augusztus 04. 2 perc olvasás

Néhány éve még sokszorozódó idegenforgalmi bevételekről beszéltek a tópartiak, de az eltűnő víz miatt nem csak a természetet, hanem a pénztárcájukat is féltik már.

Eltűnt a Velencei-tó víztömegének 44 százaléka, az egyébként is sekély, nádasokkal teli tómeder jelentős részén száraz lábbal lehet sétálni – írták le a jelenlegi helyzetet a tóért aggódó civilek az RTL Híradónak.

Az elmúlt bő egy év időjárása és a tó vízpótlásában elmaradt fejlesztések együttes eredménye a jelenlegi állapot. A térség országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán szerint

létezik egy 40 milliárd forintos terv a tó megmentésére, ugyanakkor a kormány pénzhiányra hivatkozva egyelőre nem tesz lépéseket.

A terv szerint karsztvízzel pótolnák a tó vízveszteségét. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt nyilatkozta a tervről, hogy „szó sincs arról, hogy ezt hirtelen felindulásból egyszerre meg lehetne oldani”.

Élővilág és bevétel

A helyi beszámolók szerint három éve jó mederben haladt a tó, illetve a környék fejlődése: hasonló vízproblémák nem voltak, párhuzamosan egyre több turista érkezett a környező településekre, illetve folyamatosan nő a tó környékére költözők száma. A FEOL szerint Gárdony vendégéjszakáinak száma 2005-höz képest több, mint másfélszeresére, Velencéé pedig négyszeresére nőtt.

Pákozdon öt év alatt 12 szeresére, Velencén 90 százalékkal, Gárdonyban 70 százalékkal nőttek a turisztikai bevételek 2018-ig.

A különleges madárvilágáról ismert tavi nádas most csendes, a költő madarak elköltöztek. Idén az alacsony vízszint miatt felmelegedő, oxigénhiányos víz tömeges halpusztulást is eredményezett, ami nem csak a táplálékláncra, hanem a horgászati turizmusra, illetve a halgazdaságokra is hatással van.

Kiemelt kép: RTL Híradó