Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A TikTok tulaja a világ legértékesebb startupja

Egy új 3 milliárd dolláros, SoftBank által vezetett befektetési körnek köszönhetően a kínai Bytedance lett a világ legértékesebb startupja – írja a Bloomberg. A Bytedance a tulajdonosa a népszerű videós karaoke appnak, a TikTok-nak, és egy nagy kínai híraggregátornak, a Toutiao-nak. A cég mostanra 75 milliárd dollárt ér, ami több, mint az Uber 72 milliárdos értékelése.

Az Uber állítólag jövőre tőzsdei bevezetésre készül, ami feltornászhatja a cég értékét 120 milliárd dollárra, de egyelőre a Bytedance van a csúcson. Ráadásul úgy, hogy nemrég még nem nagyon ismerték a céget Kínán kívül. A TikTokot még Musical.ly néven vették meg, aztán beemelték a Bytedance saját, Douyin nevű szolgáltatásába TikTok néven. Nyugaton rákaptak a tinik, annyira, hogy a Facebook már megpróbálja lemásolni a funkcióit.

A Toutiaónak Kínában több százmillió aktív napi és havi felhasználója van. Az app mesterséges intelligenciát használ a hírek gyűjtésére és ajánlására. Az ajánlások között reklám van, így termel bevételt. Tavaly 2,5 milliárd dollárt ért a Bloomberg számításai szerint (de még nem profitábilis). A céget próbálták már cenzúrázni Kínában, a hírappot ideiglenesen eltávolították az alkalmazásboltokból, míg a mémgyártó Neihan Duanzi nevű megoldásukat teljesen lekapcsolták (és még a CEO kért bocsánatot, hogy megsértették a szocialista alapértékeket).

Oszd meg!