Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Fekete Csaba

A tévének hamarosan vége – A TheVR a Forbes Country Touron

Fábián István és Komzsik János, azaz a TheVR az ország egyik legnézettebb youtuberei, legnépszerűbb csatornájukra nagyjából 600 ezren iratkoztak fel. Június 6-án a Forbes Country Tour debreceni állomásának vendégei voltak, legütősebb mondataik közül válogattunk.

A feliratkozók számáról

„Folyamatosan nő a feliratkozószám, de nem sokat jelent egy aktuális időszakban, az a lényeg, hogy hány aktív néző van. Nálunk ez nagyjából 300 000, azaz ennyi olyan ember van, aki megnézi valamelyik videónkat.” A TheVR duójához három csatorna tartozik: a TheVR jelenlegi feliratkozóinak száma 663 ezer, míg a TheVR Streamet 284, a TheVR Tech-et 296 ezren követik. Volt már kétmilliós nézettségű videójuk is.

Arról, hogy miért váltottak live streamre

„A nézőket megnevelték az influenszerek. Itt van például előttünk ez a sör: ha felkerül valahova, biztos lesz, aki azt mondja, hogy na, ez nekünk 7 millióba került. Többek között ezért is mentünk át élő adásba. Ott nincs kecmec.” Saját magukat egyébként nem tartják influenszernek: „Mi egy nagy nézettségre tettünk szert egy bizonyos témakörben, megpróbáltuk másra is kiterjeszteni. Ocsmányul ezt lehet influenszernek is hívni – ezzel szoktak csúfolni minket, valójában nem vagyunk azok.”

A szereposztásról

„Pisti beszél, én vagyok az, aki alszik.” (Jani)

A kezdetekről

„Mi is a nulláról kezdtünk mindent, sőt, igazából a mínusz egyről, mert egy olyan dologba kezdtünk bele, amiről fogalmunk se volt. Még fényképezőgépünk se volt. Pedig ha videókat gyártasz, nem árt, ha tudod, hogy működik egy kamera.”

Arról, hogy mit csináltak rosszul

„Folyamatosan meg voltunk róla győződve, hogy ezt ketten tudjuk csinálni.” (Ez a közeljövőben változni fog, mostanában fognak felvenni újabb embert a csapatukba.)

Fotó: Fekete Csaba

Fotó: Fekete Csaba

Az átláthatóságról

„A studiotour videóban minden év végén látja a közönség, hogy miben és hogyan fejlődtünk. Látják azt is, hogy milyen eszközünk van. Ha valakinek van ideje, és van, akinek van ideje, ezeket mind összeszámolgatják, aztán jön a kérdés, hogy minek kell neked a donation. Azt hiszik, hogy képesek vagyunk egyszerre 17 géppel játszani otthon.”

A nézői támogatásokról (melyekből évente körülbelül 4-4,5 millió forint gyűlik össze)

„A nézők részéről ez önkéntes dolog, egy lehetőség, hogy támogassanak minket. Megbíznak bennünk, látják, hogy évről évre mit fektetünk vissza a cégbe, ami most az, hogy több ember lesz.”

A spórolásról

„Néha érdekes látni, hogy milyen drága az, amikor nem csinálunk semmit. Például ha utólag belegondolok, hogy nem live streameltünk ma, hanem itt voltunk, az nem túl jövedelmező döntés vállalati szempontból. A mániákusságnak ez a része megvan. Nem a pénzért csináljuk, hanem mert szeretjük.”

A tévéről

„Hamarosan vége lesz.”

Oszd meg!