Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A szexuális zaklatás köszöni szépen, él és virul a startupvilágban

A befektetők sokszor visszaélnek a hatalmukkal, a legtöbben pedig csöndben tűrték. De most kipakoltak.

A történet nem újkeletű: nőket és férfiakat máshogyan kezelnek a munkahelyükön. Mégis újabb és újabb sztorik bukkannak fel a munkahelyi diszkriminációról és szexuális zaklatásokról – a férfiak által dominált tech startupok világában pedig még rosszabb a helyzet. Egy olyan környezetben, ahol a befektetések nagy részét férfiak által vezetett vállalkozások kapják, kevesen mernek felszólalni, főleg ha ezzel veszélyeztethetik a saját esélyeiket a befektetőknél – a New York Times közölt egy hosszú cikket erről.

 

A bilit az Uber egyik munkatársa, Susan Fowler borította ki, amikor leírta, hogyan zaklatták a munkahelyén. (Az Uber azóta szédítő mélyrepülésbe kezdett. Elveszítette a CEO-ját, és egymás után buknak ki a botrányok a kapun) Fowler kifakadása viszont elindított egy folyamatot, és azóta egyre többen mernek mesélni az őket ért inzultusokról.

cristian-newman-141875

A megszólalók többek között befektetőktől érkező, szexuális töltetű e-mailekről, az üzletfelekkel flörtölésbe áthajló chatelésekről, és a pitch versenyeken rendre felbukkanó diszkriminációról mesélnek. Nem ritka az sem, hogy miután megpróbálnak felszólalni és felelősségre vonni a zaklatókat, őket hallgattatják el. És ez csak a jéghegy csúcsa. Sokan csak név nélkül merik elmesélni, miken mentek keresztül, és mivel küzdenek meg nap mint nap. „Összezavarodtam, nem tudtam eldönteni, hogy felvegyelek, vagy inkább rád hajtsak” – írta például az egyik nagy startup-inkubátor cég főnöke a 31 éves Sarah Kunstnak. Kunst megosztotta az üzenetet a cég egyik alkalmazottjával, és kikérte a véleményét – az inkubátorcég megszakított vele minden kapcsolatot. Voltak, akiknek nyílt szexuális ajánlatot tettek, másokat engedély nélkül megérintettek – a skála széles, de a lényeg egyértelmű: sokan visszaélnek a hatalmukkal.

 

Valószínűleg hosszú még az út addig, amíg az üzleti életben is a háttérbe szorul a szexizmus – de  minden egyes alkalommal, amikor a nyilvánosságra kerül egy hasonló történet, kicsivel közelebb jöhet a megoldás.

Oszd meg!