Fotó: Forrás: Social Bicycles
Üzlet

A szexshopok és a kannabisz cafék is elestek Hollandiában, a bringaboltok maradnak

Forbes
2020. március 16. 2 perc olvasás

Hollandiában zárnak a szórakozóhelyek, marihuánaboltok, szaunák, de a bringázás támogatott, akárcsak New Yorkban vagy Budapesten. Olaszországban és Spanyolországban már ezt is korlátozzák.

A koronavírus megfékezése érdekében Hollandia döntött: a vasárnapi bejelentés már aznap, március 15-én este 6 órától elrendelte a szexshopok és a cannabist és kapcsolódó termékeket kínáló boltok bezárását, ezzel együtt a bárok, szaunák bezárását is. Az egészségügyi miniszter a döntést a „nem kívánt” turizmus megfékezésével indokolta, és legkorábban április 6-ára időzítette a boltok újranyitását.

A biciklis boltok mint a biciklisparadicsom fontos bástyái, továbbra is nyitva tarthatnak.

Hollandiában a hivatalos közlés szerint mostanáig húszan haltak meg a koronavírus miatt, közülük nyolcan március 14-én. Diagnosztizált beteg 1135 van.

Járványügyi korlátozások: máshol tilos a bringázás

Hollandiában igen körülményes lenne megtiltani az embereknek, hogy kerékpárjukra üljenek, ugyanakkor Olaszország és Spanyolország már 100 eurós büntetést, illetve akár börtönbüntetést helyezett kilátásba azoknak, akik kedvtelésből vagy sportolási szándékkal kerékpároznának, és egyébként a kedvtelési célú motorozást is megtiltották. A sportkerékpárosok kedvelt lakhelyén, Gironában David Smith ír edző bejelentése szerint számukra háromezer eurós büntetést helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nyeregbe ülnének.

Habár közlekedési szándékkal elvileg egyelőre szabad bringázni, Madriban a hírek szerint a kerékpárral munkába igyekvőket is megállították a rendőrök.

Magyarországon a Magyar Kerékpárosklub a vírusfertőzés elkerülése érdekében erősen támogatja a kerékpározást tömegközlekedés helyett (ahogy azt a New York-iak is teszik), és a kormány, illetve a főváros támogatását jelzi az is, hogy 100 forintra csökkentették a Bubi használatának költségét. Tekerés közben érdemes persze legalább egy méter távolságot tartani más bringásoktól.