Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Appercell; Bencsik András, Grand László; Fotó Sebestyén László

Hernádi alapja 500 milliót fektet a személyre szabott gyógyszerfejlesztést célzó magyar startupba, idén piacra lépnének

Gyorsabb és olcsóbb gyógyszerfejlesztési folyamatokat, mesterséges intelligencia alapú sejtelemzést és adatvizualizációt ígér az Appercell biotechnológiai startup. Az előző kétkörös, 240 millió forintos befektetés után most 500 millió forintból fejlődnének tovább, idén piacra lépést terveznek.

Az Appercell Biotech Kft-t 2018. áprilisában alapította Bencsik András és dr. Grand László, a vállalkozás célja az akadémiai és ipari környezetben elektrofiziológiai mérésekhez használt technológiai módszerek forradalmasítása. Megoldásuk többek között lehetővé teszi a gyógyszerfejlesztési folyamat felgyorsítását és költségeinek jelentős csökkentését azáltal, hogy

egy olyan, élő szervezetet másoló környezetet teremt, amelyben agyi idegsejtek, szívizomsejtek és retinasejtek elektromos reakciói rögzíthetők, mesterséges intelligencia alapú algoritmusok segítségével pedig valós időben elemezhetők és kiértékelhetők.

A megoldás továbbá lehetőséget teremt a sejtek jelenlétének gyors számszerűsítésére, vírusok (pl. aktuálisan a COVID-19) hatásának karakterizálására is, valamint online szoftveres megoldásuk alkalmazható nagy adathalmazok valós idejű vizualizációjára, mesterséges intelligencia alapú feldolgozására. Amikor 2018-ban először írtunk rólunk, Bencsik András így magyarázta el, mivel is foglalkoznak:

Tulajdonképpen miniagyakat és -szíveket hozunk létre egy tálcán, aztán teszteljük őket, hogy hogyan reagálnak.

Bencsik András (b) és Grand László. Fotó: Sebestyén László

Ezeket össze lehet hasonlítani, meg lehet nézni, hogy egy egészséges és egy beteg miniagy azonos dolgokra hogyan reagál. Ebből meg tudjuk érteni, hogy mi működhet és mi nem.”

A 2018-ban alapított vállalkozás két év termékfejlesztést és két befektetési kört követően újabb alapkezelőt győzött meg, a részletekről közleményükben számoltak be. A magvető fázisú 60 millió forintos befektetés a szegedi Creative Accelerator Inkubátor biztosította, a második körös 180 milliót pedig a Várkonyi Attila és Bedő Balázs nevével fémjelzett Fastventures Zrt. és a Lantos Csabához köthető Futurmed Kft. A két körből egy hatfős belső szoftverfejlesztői és egy közel azonos létszámú külső hardverfejlesztői csapattal két prototípust fejlesztettek le, szabadalmat adtak be, valamint elsősorban akadémiai együttműködések kialakításán és az értékesítések előkészítésén dolgoztak.

Ezt most egy 500 millió forintos, mérföldkövezett finanszírozás követi, melyet a Gran III. Kockázati tőkealap biztosít a vállalkozás számára az Intelligens Szakosodási Tőkeprogram keretében. A közel 6,9 milliárd forint méretű alapot kezelő Gran Private Equity Zrt. portfólió cégei közé tartozik a ROKSH platformot létrehozó, Aldival is együttműködő WeShop Kft. is.

A következő időszak a termékesítésről és a vonatkozó értékesítésről, valamint új technológiák kifejlesztéséről szól majd, 2021-ben szeretnének piacra lépni.

Miniagyakat és miniszíveket hoz létre tálcán egy magyar startup

Az Appercell csapata izgalmas éven van túl, a tőkebevonás és termékfejlesztés mellett számos hazai és nemzetközi együttműködésen is dolgoztak, valamint 177 jelentkező közül a Your Anastomosissal együtt képviselték az X-Europe program bio/medtech kohortjának 27 nyertese között Magyarországot. Az X-Europe egy olyan, az unió által finanszírozott non-profit program, amely célja féléves ciklusokban, iparág-specifikusan startupok képzése, mentorálása, piaci szereplőkkel és befektetőkkel való összekötése.

A csapat idén januárban újabb két fővel bővült, 2023-ra ezt húsz főre bővítenék.

A bővüléssel párhuzamosan egy olyan data science szolgáltatói kapacitást is létrehoztak házon belül, amellyel elsősorban bio/medtech és sporttechnológiához kapcsolódó külső adatfeldolgozási és megjelenítési projektekhez tudnak segítséget nyújtani.

Borítókép: Bencsik András és Grand László; Fotó Sebestyén László

Oszd meg!