Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Real Madrid és a Bayern München a járvány ellenére is nyereséget termelt

A Juventus, a PSG és a Porto is kétszámjegyű árbevétel-visszaesést szenvedett el a járvány miatt, a Liverpool csak kicsit járt jobban a legjobb labdarúgó-bajnokságok bajnokai közül. A Bayern és a Real is megszenvedték a járványt, de még így is képesek voltak pluszban zárni az előző idényt.

A KPMG Budapesten működő Football Benchmark csoportja ötödik alkalommal tette közzé a The European Champions Report jelentését, amelyből kiderül: az UEFA koefficiensei alapján a hat legerősebb európai labdarúgóbajnokság győztesei egyaránt jelentős árbevétel-kiesést könyvelhettek el a 2019-20-as szezonban.

Ennek legfőbb oka pedig a koronavírus-járvány miatti jegyárbevételek elmaradása volt.

„Míg a koronavírus-krízis előtti időszak folyamatos és stabil fejlődést hozott majdnem minden európai topligában, az elmúlt szezon mindenkit hátrányosan érintett, igaz, nem ugyanolyan mértékben. A COVID-19 megkérdőjelezte a futballökoszisztéma pénzügyi fenntarthatóságát, felfedve ennek törékenységét.

Már a pandémia előtt is jelentős nyomást helyezett a klubok pénzügyi helyzetére a játékosok túlzottan magas fizetése, valamint az egyre növekvő átigazolási és ügynöki díjak. A krízis felnagyította az üzleti modell hibáit: a futballkluboknak hirtelen likviditási problémákkal kellett megküzdeniük,

többek közt a jegyeladások elmaradása okán csökkenő árbevételeik, és a gyakran megkérdőjeleződő média- és kereskedelmi megállapodásaik miatt” – emelte ki Andrea Sartori, a KPMG globális sporttanácsadási csoport vezetője.

Meglepő, ki lett a legdrágább focista a CIES algoritmusa szerint

A KPMG beszámolója a hat legerősebb bajnokság győzteseit, vagyis a spanyol (Real Madrid), az angol (Liverpool), az olasz (Juventus), a német (Bayern München), a francia (PSG) és a portugál (FC Porto) bajnokainak üzleti eredményeit vizsgálta. A Juventus, a PSG és a Porto kétszámjegyű árbevétel-visszaesést szenvedett el, a többi három csapatnál mérsékeltebb volt a csökkenés, főként annak köszönhetően, hogy kis mértékben növelni tudták a kereskedelmi bevételeiket.

Sőt, a Bayern München és a Real Madrid ritka kivételt jelentett a globális futballpiacon, mert sikerült nettó profitot termelniük a 2020 májusában és júniusában lezárt pénzügyi évben, miközben a többi klub jelentős veszteséget szenvedett el.

A Bayern 5,9; míg a Real Madrid 0,3 millió euró nyereséget hozott össze. Utóbbi csapatnál mindez 681,2 millió eurós bevétel mellett sikerült.

A KPMG vizsgálatának további megállapításai:

  • Az elnapolt vagy zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzések miatt a Porto kivételével az összes csapatnál a jegyárbevétel csökkent a legnagyobb mértékben. Abszolút értékben a Real Madrid vesztett a meccsnapi bevételekben a legtöbbet (-34,9 millió euró, ez éves viszonylatban 22 százalékos csökkenés), míg a Porto 4,2 millió eurós bevételkiesése jelentette százalékosan a legmagasabb éves visszaesést (-34 százalék).

  • A közvetítési díjak is csökkentek minden bajnokcsapatnál, részben az UEFA Bajnokok Ligájában elért teljesítményük függvényében: a döntős Bayern München és Paris Saint-Germain a televíziós bevételeknél csupán 4 százalékos csökkenést könyvelhetett el, míg a Porto korai, a kvalifikációs szakaszban való kiesése miatt 63 százalékos bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a közvetítési jogok tételsorán.

  • A Liverpoolnak, a Bayern Münchennek és a Real Madridnak sikerült a kereskedelmi bevételein javítania, egyenként 14, 4 és 2 százalékkal.

A KPMG teljes jelentése itt olvasható.

Borítókép: Real Madrid / Facebook

A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.