Duy Pham / Unsplash
Üzlet

A pénzügyi összeomlás szélére került a Couchsurfing, fizetőssé tették az oldalt végső elkeseredésükben

Forbes
2020. június 11. 2 perc olvasás

Kétségbeesett hírlevelet küldött körbe feliratkozóinak a Couchsurfing nevű utazói közösségi oldal: az eddig meghozott belső megszorító intézkedések nem bizonyultak elégnek, fizetőssé válik az oldal, hogy életben tudják tartani, amit létrehoztak.

Támogatásért fordulna saját közösségéhez a Couchsurfing, a feliratkozóiknak kiküldött hírlevél alapján.

„Mindannyian, akik a Couchsurfing tagjai vagyunk, hiszünk valami nagyobban, mint a pénz, javak és státusz. 14 évbe telt a Couchsurfing közösségének, hogy kialakuljon, de az azonnali segítségetek nélkül ez a közösség örökre elveszhet”, írják borúlátóan hírlevelükben.

A jelenlegi járványhelyzetben a Couchsurfing hamarosan képtelen lesz pénzügyi kötelezettségei teljesítésére, folytatódik az email: voltak már leépítések, fizetéscsökkentések, újratárgyaltak vagy megszüntettek szerződéseket, felszámolták az irodájukat és kérvényezték az amerikai kormánytól is a pénzügyi segítséget a CARES nevű törvény keretében. „Sajnálatos módon ez mind nem lesz elég”, folytatódik a levél.

A Couchsurfing ezért május 14-től kezdve havi 2,39 dolláros vagy évi 14,29 dolláros hozzájárulást kér tagjaitól a szervezet életben tartásához. A hírlevélben hozzájárulást (contribution) írnak, de tulajdonképpen arról van szó, hogy fizetőssé válik a szolgáltatásuk: az oldalra és az applikációra enélkül mostantól nem lehet belépni.

„Ez már a legvégső döntés, és nem könnyen hoztuk meg.”

Cserébe minden Counchsurfing-tag korlátlan mennyiségű üzenetet és „couch requestet” küldhet, valamint eltűnnek a hirdetések is (hiszen nincsenek már hirdetőik). Az hírlevél kitér azokra is, akiknek nem áll módjukban támogatni őket a jelenlegi helyzetben: azt írják, az ő profiljuk természetesen továbbra is megmarad.

A Couchsurfing közösségéhez 12 millió ember tartozik, akik több mint 200 ezer országban vannak jelen.

Borítókép: Duy Pham / Unsplash