Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A németek töltőállomása sokkal jobb a Tesláénál, 3 perc alatt 100 kilométerre elég áramot pumpál az aksiba

A BMW és a Porsche olyan töltőállomást adtak át, ami 3 perc alatt tölt fel egy elektromos autót annyi árammal, amennyi 100 kilométer megtételéhez elég – írja a Bloomberg.

A 450 kilowattos töltő teljesítménye háromszorosa a Tesla Supercharger nevű megoldásának. A fejlesztés a BMW, a Porschét birtokló Volkswagen, a Siemens, az Allego és a Phoenix Contact közös munkája – igaz, egyelőre prototípusról van szó, a bemutatón is csak olyan tesztautók voltak képesek elviselni a töltőállomás teljesítményét, amiket kifejezetten ehhez a projekthez alakítottak át.

Többek között a Porsche mérnökeinek tudására is szükség volt a kellően hatékony hűtés kivitelezése érdekében, enélkül ugyanis kigyulladtak volna az aksik.

Most ott tart a dolog, hogy a már említett 3 percen túl a teljes feltöltés is csupán 15 percig tart, de a jelenleg kapható autók erre még nincsenek felkészülve, talán majd egyszer. Azt érdemes tudni, hogy a Tesla hasonló kísérletei 30 perces eredményeket hoztak, azaz a németek eredménye igen nagy előrelépésnek számít.

A töltőállomás mindezek ellenére BMW-tulajoknak már most is ingyenesen kipróbálható; igaz, a jelenlegi autók esetében alaposan visszafogják a teljesítményét, hiszen egy BMW i3 csak 50 kilowattot vesz fel, és a 2020-ra tervezett iX3 is megáll majd 150 kilowattnál.

Bár a szóban fogó gyártók közül csak a BMW-nek van elektromos autófelhozatala, a Porsche első ilyen modellje is rég fejlesztés alatt áll.

A Mission E projektcímű autót 2015-ben mutatták be, és ha minden jól alakul, 2020-ban, Taycan néven mutatkozhat be a vásárlók előtt, addig pedig még van idő alkalmazkodni az új technológiákhoz.

Oszd meg!