Papp István / Orbital Strangers
Üzlet

A NAV zárolta a Delta Systems vagyonának egy részét

Forbes
2019. november 15. 4 perc olvasás

A hatóság fiktívnek tartott számlák és költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a cég ellen – írja a HVG.

Az ügy kapcsán 1,3 milliárd forintot zároltak a vállalat vagyonából. A Delta a lapnak elismerte, hogy Nyíregyházán ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás, de hozzátették, hogy vitatják a NAV megállapításait.

Ezek egyébként abban állnak, hogy a Delta cégcsoport legfontosabb tagjaként számon tartott, jó kormánykapcsolatokat ápoló Delta Systems Kft.

egy olyan munkáról tett ki képeket a weblapjára, amire közel félmilliárd forintnyi uniós pénzt költött.

Ám a NAV szerint nem is ez a cég állt a munkálatok mögött, hanem a Com-Ron Steel Zrt. A számlákat viszont egy harmadik, Metal Works SK. s.r.o. nevű vállalat állította ki. Mivel ez egy külföldi cég, a hatóság szerint az érintettek nem fizették meg a kötelező áfát, összesen 440 milliós kárt okozva ezzel a magyar államnak.

A NAV a nyomozásra hivatkozva nem nyilatkozott a HVG-nek, a Delta pedig cégtitkokra hivatkozva nem mondott többet.

A Com-Ron Steelnél rácsapták a telefont a lap újságírójára.

Az újság kiemeli, hogy a szóban forgó pályázat közpénzfelhasználást jelent. A Delta egyébként is sok közbeszerzést nyer.

És hogy jön mindehhez az Est Media? Ez a cég még nyáron vásárolta fel a Deltát, erről az üzletről a Forbes-hu-n is írtunk, sőt a nyomtatott magazin októberi lapszámában részletesen veséztük ki az összeolvadás részleteit (lásd a cikk végén).

A HVG rámutat: az üzlet következtében az Est Media négyezer kisbefektetője aggódhat a saját pénze miatt. A cég a HVG-n megjelent cikk miatt a Budapesti Értéktőzsdén az alábbi négypontos befektetői tájékoztatást hozta nyilvánosságra, tegnap délután.

1. A Delta Systems Kft. megítélése szerint a folyamatban lévő vizsgálat reményeik szerint csak átmenetileg befolyásolja a cég működését, így a tranzakció zárását nem. Az eljárással érintett támogatási szerződésen alapuló kapacitásbővítési projekt megvalósulását a Pénzügyminisztérium és az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) megvizsgálta és azt lezárásra javasolta. Társaságunkat arról is tájékoztatta a Delta Systems Kft, hogy haladéktalanul megteszik a jogi lépéseket a NAV vizsgálattal kapcsolatban. Szeretnénk ugyanakkor egyértelművé tenni, hogy Társaságunk a Delta Systems Kft.-vel kötött szerződése az ilyen és ehhez hasonló helyzetek esetére kellő védelmet biztosít az EST MEDIA Nyrt.-nek.

2. A Deltagroup Holding Zrt. arról is tájékoztatta Társaságunkat, hogy álláspontjuk szerint a HVG szóban forgó cikke valótlanságokat, valamint félrevezető állításokat fogalmaz meg. Emiatt a Delta Systems Kft. sajtó-helyreigazítási eljárást kezdeményez, valamint vizsgálja az egyéb jogi lépések lehetőségét.

3. Az EST MEDIA Nyrt.-t ugyanakkor aggodalommal tölti el, hogy egyes sajtóorgánumokban huzamosabb ideje jelennek meg olyan cikkek a Delta Systems Kft.-re vonatkozó tranzakcióról, amelyek összességükben felvetik annak gyanúját, hogy harmadik személyek szándékos magatartásukkal negatív irányba próbálják befolyásolni az EST MEDIA Nyrt. részvényeinek árfolyamát. A kisbefektetők már napokkal ezelőtt a Társaság Igazgatóságához fordultak azzal a kéréssel, hogy a Társaság védje meg őket az elmúlt időszakban tapasztalható, a TEBÉSZ (Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szervezete) részéről őket érő támadásokkal szemben.

4. Az Est Media Nyrt. Igazgatósága továbbra is elkötelezett a legutóbbi közgyűlésen bemutatott stratégia megvalósítása mellett.

Főoldali kép: Papp István / Orbital Strangers