Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A napelemes magyar burkolat oldhatja meg az elektromos autók töltését

Nemcsak az autó- vagy járműgyártók rúghatnak labdába a mobilitási piacon: a magyar Platio újrahasznosított műanyagból épít energiatermelő, kültéri burkolatot. Újabb kísérleti projektjüket adták át Budapesten. 

A Platio nevű magyar startup újrahasznosított anyagokból fejleszt moduláris napelemes térburkolatot. A megoldásuk lényege, hogy olyan kültéri energiatermelő burkolatot építenek, ami nagy teherbírású, a napsütéses órákban a rendszer áramot termel és azt elraktározza, majd az elektromos hálózattól függetlenül sokfajta rendszerhez lehet csatlakoztatni, hogy a megtermelt áramot aztán fel is használhassuk (például közvilágításra, közlekedési eszközök működtetésére). A rendszer a napenergia mellett a mozgási energiát is képes eltárolni – tehát a járókelők észrevétlen is áramot termelhetnek, ha a Platio burkolatán mennek keresztül. Nyáron, a budapesti Városháza parkban a Hello Wood csapata által felhúzott pop up parkban is lehetett már használni a technológiát, de a startup dolgozott már azóta astanai irodaház-projekten is (a városban rendezett Világkiállítás apropóján jutottak el ide).

A megoldás nagy előnye amellett, hogy szép, hogy helytakarékos. A cég megtervezi, kiépíti, valamint ellenőrzi is a rendszert.

Most Prologis Inc magyar leányvállalata döntött úgy, hogy egy kísérleti projekt keretében használja a technológiát.

Elektromos töltőállamos töltődik a Prologis budapesti ipari parkjában

Elektromos töltőállamos töltődik a Prologis budapesti ipari parkjában.

Mint szerkesztőségünknek küldött közleményükben bejelentették, a térburkoló elemeket a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomása melletti járdába építették be, összesen 4,7 négyzetméternyi területen. A Platio először dolgozott együtt egy ipari parkkal (A Prologis a világ egyik legnagyobb logisztikai ingatlanvállalata).

Napsütéses időben a 720 wattos rendszer zöld energiával látja el a töltőállomást. Amikor az állomás üres, a megtermelt energiát egy közeli irodaépület használja fel.

„Fontos számunkra, hogy olyan kiemelt partnereket találjunk, akik támogatják az innovatív technológiákat és lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy új alkalmazási területeket próbáljunk ki. A Prologis segítségével sikerült üzembe helyeznünk az elektromos járművek töltőállomásához kifejlesztett első megoldásunkat, amely fontos mérföldkő számunkra, és része azon küldetésünknek, hogy hozzájáruljunk az e-mobilitáshoz” – mondta Illyés Miklós, a Platio társalapítója.

A Prologis Park Budapest-Harbor Budapest XXII. kerületének déli határánál, a Duna nyugati oldalán helyezkedik el, a vállalat a vezető ipari ingatlan szolgáltató Magyarországon, kilenc ipari parkban több mint 688 000 négyzetméternyi logisztikai területtel rendelkezik.

Oszd meg!