Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A műtrágyakirály beáll az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mögé

A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett. 

Bige László a Klubrádióban beszélt arról, hogy ugyan magát politikán kívüli szereplőnek tartja, és esze ágában sincs belépni egy pártba, a mostani helyzetben mégis úgy érzi, támogatnia kell az ellenzéket, legyen bárki is majd annak miniszterelnök-jelöltje. „Ebbe belekényszerítettek engem, és nem tudok mást, mit tenni” – mondta a rádióinterjúban. Azt is hozzátette, kérjen bármilyen segítséget az ellenzék, ő partner lesz. A milliárdos vállalkozó korábban egy nagymintás politikai felmérést végeztetett el saját költségén a kormánypártok 2022-es esélyeiről. 

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

„Egy kormány sem maradhat örökké, biztos hogy jön új kormány, nem tudom, hogy mikor, de az is biztos, hogy jobb lesz, mint ami ma van. Egy fa sem nőhet az égig, vagy kidől vagy kivágják” – tette hozzá.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa azt is mondta, hogy „ami ma van, az nem jó Magyarországnak és a magyar emberek nagy részének, csak egy szűk részének”. 

Bige László mellett nehéz unatkozni

Bige mögött mozgalmas évek állnak: több eljárás is indult ellene, házi őrizetben is volt, most pedig a magas gázárak miatt főhet a feje. A műtrágyagyártás egyik legfontosabb alapanyaga a gáz, aminek ára rekordokat dönt, ez pedig különösen fáj a vegyiparnak, így Bige érdekeltségeinek is, az is lehet, hogy gyárait le kell majd állítania (Nagy-Britanniában, de Nyugat-Európában is több nagy gyár beszüntette a munkát az elszálló energiaárak miatt). Áttételesen a magyar mezőgazdaság is megérzi majd ezt a válságot, ami ismét a fogyasztók pénztárcáján csapódhat le, miközben az infláció eleve magas.  

Bige legnagyobb cége, a Nitrogénművek 2020-ban amúgy jó évet zárt, mint korábban írtuk, ebben szerepe volt az akkor még alacsony gázáraknak is (a cég nagy modernizációs programja mellett, ami növelte a hatékonyságát). A milliárdos a Forbes listáján legutóbb a 12. leggazdagabb magyarként szerepelt, 115,5 milliárd forintos becsült vagyonnal (a lista miatt helyreigazítási pert indított lapunk ellen, de azt elvesztette). 

A legfrissebb történés körülötte azonban egy újabb vádemelés: börtönt, pénzbüntetést és közügyektől való eltiltást kért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség a milliárdosra. Bige László ügyvédje, Zamecsnik Péter nevetségesnek nevezte a vádakat.

Ennyire gazdag vállalkozó rég állt ki nyíltan az ellenzék mellett

Bige az első a Forbes lista élbolyából, aki nyíltan kiállt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mellett (a véleményét szintén nyíltan vállaló Bojár Gáborról is lehet tudni, hogy nem a kormánypártokra fog szavazni 2022-ben).

Ahogy a Forbes.hu beszámoltunk róla, nemrég Csányi Sándor és Hernádi Zsolt is csatlakozott – az akkor még zajló ellenzéki előválasztás első fordulója alatt – a Karácsony Gergely főpolgármester által meghirdetett kezdeményezéshez, még egy közös fotóra is összeálltak. Karácsony múlt hét pénteken jelentett be, hogy kiszáll a kampányból, így Márki-Zay Péter és Dobrev Klára küzd a héten zajló második előválasztási fordulóban azért, hogy 2022-ben Orbán Viktor kormányfő kihívója legyen. Bige a jelöltekről azt mondta, „remek emberek”. Bige korábban nem folyt bele ennyire a politikába.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója október 16-áig tart.


Oszd meg!