Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A műanyag a legjobb – 10 erős állítás a cápától, Balogh Leventétől

Terjedelmes interjút adott Balogh Levente, a Szentkirályi vezére, a Cápák között befektetője a 24.hu-nak. Levente fejből felsorolja az összes érdekeltségét, a műanyagot nagyszerűnek tartja, bárkit beenged az üzemeibe körülnézni, de már letett arról, hogy vállalkozói dinasztiát alapítson. Íme tíz erős állítás a márkaépítés mesterétől.

Az apai jóslat

Olyan fiatal volt, hogy nem is emlékezett rá, de az apja megjósolta, hogy milliomos lesz.

„Hatéves lehettem, amikor egy családi ebédnél ott ültem az ölében, és megkérdezte az édesapámat, hogy mi lesz a két gyerekéből. Mire az apám azt mondta, hogy az Emsike kitűnő tanuló lesz, a Levike meg milliomos.”

Fillérre pontosan

Állítása szerint bármikor fillérre pontosan elmondja, mekkora vagyona van.

„Fejből fel tudnám sorolni az összes érdekeltségemet. Nem olyan bonyolult dolog ez, térlátás kell hozzá. Plusz vannak emberek, akik menedzsernek születtek, mások meg vállalkozónak, én az utóbbiak közé tartozom. Menedzsernek sokkal kevésbé lennék alkalmas.”

Bárki jöhet

Mindenkit beengednek a Szentkirályi-üzemekbe, akit érdekel, hogy pontosan miként folyik a gyártás, még akkor is, ha a gyártás valamely része üzleti titok.

A Cápák között-adás, amiben minden cápát sikerült felhúzni

„Mit tudnánk takargatni a mai világban? Mit lehetne hazudni a fogyasztónak? Ha nem jó a termék, az úgyis kiderül, ha meg jó, akkor legyél rá büszke. A mai világban, ilyen technológiai fejlettségi szinten azonnal lebukik, aki sumákol. Másrészt az egész vállalkozói létemet meghatározta a nyílt kommunikáció, a márkaépítésemet több egyetemen is tanítják.”

Az én mentorom

Balogh Levente arról is beszélt, hogy lenne-e valaki a vállalatánál, aki figyelmeztetné, ha valamit rosszul csinálna.

„Ma már lenne, nem is egy. Volt egy nehéz időszakom, miután 2007-ben elveszítettem az édesapámat. Ő volt az én mentorom, a „Cápám”, adtam a véleményére. A halála után jó pár évig azzal kellett szembesülnöm, hogy még a cégem meghatározó szakemberei sem mertek nekem tanácsokat adni. Nem tőlem féltek, hanem attól, amit létrehoztam. Nagyon hirtelen értünk el hatalmas magasságokba, kis cégből váltunk rövid idő alatt meghatározó regionális szereplővé. Ezt nekem is nehéz volt feldolgoznom, a munkatársaim pedig még jobban megrettentek az új helyzettől.”

Mindenképp

Van olyan szektor, ahova a Cápák között révén mindenképp be akar fektetni?

„Az elején elhatároztam, hogy be fogok szállni az online szektorba, volt is befektetésem, de három év alatt rá kellett jönnöm, hogy nem értek hozzá. Tudom, hogy ez a jövő, de, sajnos, idegenül mozgok ezen a terepen. Jellemző sztori: amikor elhatároztam, hogy létrehozok egy online kereskedőházat, amely a portfóliómba tartozó mintegy ezerféle terméket árusítja majd, felhívtam a Cápatársamat, Balogh Petyát, hogy kivel kéne együttműködnöm, mire nevetve közölte, „Levi, nekünk van már egy ilyen közös cégünk!” És tényleg, egyszerűen nem gondoltam bele, hogy azok a srácok, akiknek a cégébe korábban közösen fektettünk be, tökéletesen alkalmasak a feladat elvégzésére.”

Utód nélkül

Levente már egy ideje letett a vállalkozói dinasztiaalapításról.

Balogh Péter a Cápák közöttből: A vállalkozók makacsok, önteltek, önfejűek, és ez így van jól

„Elfogadtam a tényt, hogy egyik lányom sem akarja tovább vinni a Szentkirályit, más terveik vannak. A legidősebb lányom pszichológusnak készül, a középső lányomnak szépségipari vállalkozása van, a legkisebb pedig még gimnazista, és azon gondolkodik, hogy ügyvéd legyen vagy orvos. Nem bánom a dolgot, szerintem nagyon megnehezíti a pályát, ha valaki ott akar boldogulni, ahol a szülei komoly sikereket értek el.”

A műanyag a legjobb

Arról, hogy szerinte a műanyag PET-palack az egyik leginkább környezetkímélő csomagolóanyag az ásványvizek és üdítőitalok számára:

„Hogyha szelektíven visszagyűjtjük, újabb PET-palackot lehet belőle gyártani, a betétdíj pedig még inkább ösztönözni fogja ezt a folyamatot. Bármilyen más módon próbálnánk eljuttatni az emberekhez a természetes ásványvizet vagy egyéb élelmiszereket, az sokkal nagyobb környezeti terheléssel járna a szállítás meg a csomagolóanyagok előállítása miatt.”

Bőven elég farmerom van

Vajon tud milliárdosként spórolni? Lehetséges?

„Nem ülök rá a pénzre, de nem is költök fölösleges dolgokra. A múltkor elkísértem vásárolni a feleségemet, és szólt, hogy látott egy nagyszerű farmert. Mondom neki, drágám, annyi farmerom van, hogy az életem végéig elég lenne. A pénzszórás nem boldogít, de ha megtetszik valami, akkor megveszem.”

Mindenre jó

Arról is beszélt, hogy a kávét is Szentkirályiból főzi.

„Nem csak a kávét főzöm Szentkirályiból, hanem mindent azzal készítek. Egyszer a Kempinskiben ebédeltem, és kijött a francia séf, hogy elmondja, Balogh úr, a legjobb leveseket Szentkirályiból főzöm. Azóta én is csak abból csinálom a leveseket, de még a tésztát is ásványvízben főzöm ki.”

Új cápával indul a Cápák között harmadik évada

Felejteni

S végül arról, hogy mit tanulhat még meg milliárdosként?

„Már inkább felejteni szeretnék, mint tanulni, de erre nincs lehetőség.”

Borítókép: The Orbital Strangers Project 

Oszd meg!