Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Monarchia korából származó bőrgyár helyén nyílik az egyik legújabb budapesti irodaház – képekkel

Hamarosan megnyílik a csaknem kétmilliárd forintos beruházásból felépült JA4 irodaház az egykori Wolfner-féle bőrgyár helyén, az újpesti József Attila utcában. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült ipari műemléképület mellé új üvegszárny kapcsolódik.

A Wolfner Gyula és Társa Bőrgyár az aranykorban az egyik legsikeresebb vállalkozás volt Magyarországon, amely az 1900-as évek elejére a hazai bőrtermelés 40 százalékát adta. Élén Wolfner Gyula báró állt, aki nemcsak munkásainak gondos főnöke, illetve iparosként a környezetvédelmi szempontok egyik úttörő képviselője volt, hanem ismert műgyűjtő és mecénás is.

Az ő nevéhez fűződik az első budapesti lakásmúzeum létrehozása a két világháború között, ahol gazdag magyar festőktől származó képgyűjteményét és népművészeti kollekcióját tekinthette meg a nagyközönség. Az üzemet az államosítás után Táncsics Bőrgyárra nevezték át.

Az ezredforduló után itt működött a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény is,

amely három év után bezárt, a gyár épületeit pedig két csarnok kivételével lebontották. A történelmi háttér ismeretében nem csoda, hogy az ipari létesítmény helyreállítása során az építtetők igyekeztek figyelembe venni az épületre jellemző jegyek megőrzésére. A tégla párkányzatokkal díszített vakolt homlokzat, a boltíves nyílászárók hagyományos és nosztalgikus hangulatot kölcsönöznek az épületnek kívül-belül. Megmaradtak a tágas belső terek, így a több mint 3 méter belmagasságú irodák falai között a cégek levegős környezetet alakíthatnak ki munkatársaik számára.

Fotó: www.ja4.hu

A tégla alaprajzú régi épület egy új üvegszárnnyal is bővült, amely leginkább a szomszédos lakópark stílusához illeszkedik. Az irodák 4 szintet foglalnak el, és összesen 2500 négyzetméteren kínálnak irodaterületeket, akár már 108 négyzetméteren is. A felosztott részegységekhez, mérettől függetlenül külön-külön vizesblokk és konyha is tartozik.

Tetőterasz és loft

Az épület tervezői Bényei István és Szepesi Zoltán a B13 Építőművész építészirodától egy tetőteraszt álmodtak az egykori bőrgyár-épület tetejére, ahonnan jól látni a közeli Duna-partot is, valamint loft stílusban alakították ki az irodaház belső  elosztását, amely a céges igényeknek megfelelően rugalmasan változtatható tereket kínál.

A Sonuvo Design Stúdió által jegyzett belsőépítészeti terv reflektál a természetközeliségre, hangsúlyozva az épület külső megjelenésében is megtalálható természetes, zöld felületeket. Az épület kialakítása és belső elrendezése pedig már most megpróbál válaszolni a koronavírus-járvány nyomán kialakult irodapiaci kihívásokra.

2-nagy

kép 1 / 12

Az újpesti irodaház fejlesztésében és kialakításában részt vett az irodákat értékesítő Grifton Property Kft, amely a munka során folyamatosan figyelembe vette a járvány okozta változásokat. A cég vezetője, Istók Ottó ezzel kapcsolatban elmondta: „A home office térnyerésével a vállalatok egyre inkább olyan irodában gondolkodnak, amelyek a kollektíva kommunikációját, a személyes kapcsolattartást, a közös tervezést, közös munkát szolgálják, és nem annyira a hagyományos munkavégzést. Ma már nincs szükség sorba rendezett asztalokra, szigorúan vett munkaállomásokra. Az új igények szerint a XXI. századi irodák kisebbek, ugyanakkor a terek rugalmasabban alakíthatóak, és nagyon fontos az inspiráló környezet, amely motiválja és kreatívabbá teszi a munkavállalók közös munkáját.”

Az épületegyüttes az idei év végén nyithatja meg kapuit.

Oszd meg!