Munka a Moderna laborjában. Fotó: Moderna Inc.
rövid hír

A Moderna 15 halálos betegség ellen fejleszt vakcinát – és készül a következő pandémiára

Forbes
2022. március 08. 3 perc olvasás

A cég egyrészt igyekszik együttműködni az alacsony jövedelmű országokkal a betegségek leküzdése érdekében, másrészt a következő, potenciálisan halálos járvány elleni vakcinák kifejlesztésén dolgozik.

„Azon gondolkozunk, hogyan tudnánk felkészíteni a világot a következő járvány kitörésére” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. A bostoni központú biotech cég közzétette új közegészségügyi stratégiáját, amelyben azt tűzte ki célul, hogy az alacsony jövedelmű országokkal együttműködik a betegségek legyőzésében, továbbá a tudósokkal azon dolgozik, hogy minél több halálos betegség ellen kifejlesszenek oltóanyagot, írja a Forbes.com.

A hétfői bejelentés szerint az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott 15 betegség elleni oltóanyagok kifejlesztésére koncentrálnak, és a gyártáshoz való hozzáférést igyekeznek kiterjeszteni a szegényebb országokra.

A cég azt is közölte néhány órával korábban, hogy mRNA-vakcinagyárat nyit Kenyában 500 millió dolláros beruházással, és az üzemben évente 500 millió adag vakcina fog készülni. Emellett nem érvényesíti szabadalmait a covid-vakcina változatait gyártó cégekkel szemben sem az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az ebola, a HIV, a zika és a nipah vírusok elleni vakcinák fejlesztését már elkezdték, és jelenleg a covid omikron-variánsával szemben hatásos ismétlőoltáson dolgoznak, valamint egy covid-influenza-oltóanyagkombón.

A 15 súlyos betegség közt, amelyekkel szemben vakcinát szeretnének kifejleszteni, szerepel a malária, a marburg-vírus, a dengue-láz, a lassa-lázjárvány és a krími-kongói vérzéses láz, a tuberkolózis, a mers-koronavírus és a Rift Valley-láz. Bancel szerint a vállalat kombinált vakcinákat is fejleszt majd, ahol egy adag több betegség ellen is immunizálhat olyan régiókban, ahol ennek van értelme.

A vakcinák kifejlesztésének elősegítése érdekében a Moderna elindított egy az mRNA Access nevű programot, amely a kormány és a kutatók együttműködését célozza. A program résztvevői vakcina-prototípusokat fejleszthetnek majd a Modernával annak gyáraiban.


„A rendelés a massachusettsi üzemünkbe érkezik, egy nagy robotszobába, ahol pontosan ugyanolyan technológiával készítjük el a vakcinát, mint a covid ellenit – mondja Bancel. – És aztán a FedEx visszaküldi a világ másik felén lévő laboratóriumokba azokat a vakcinákat, amelyeket a számítógépen terveztek.” A cég biológiai anyagokat is ad majd a klinikai vizsgálatokhoz.