Matthew Bennett / Unsplash
Üzlet

A magyarok 63 százalékának esett ki bevétele a vírus miatt, a mentális egészségüket a nyugdíjasok féltik a leginkább

Forbes
2020. május 05. 3 perc olvasás

A járvány komoly változást hozott a mindennapjainkba: háromból egy magyar ma már otthonról dolgozik és sokan tapasztalnak bevételkiesést a gazdasági hatások miatt. A mentális egészségüket leginkább a nyugdíjasok féltik.

Globális, reprezentatív felmérést végzett a Generali Biztosító 22 ország lakosságának koronavírussal kapcsolatos érzelmeiről, félelmeiről, pénzügyi kilátásairól. 

A magyar válaszadók 32 százaléka érzi úgy, hogy alulbiztosított a koronavírus negatív következményeivel szemben, háromból egy magyar otthonról dolgozik, 63 százalék pedig tapasztalt bevételkiesést a gazdasági hatások miatt. 

A magyarok érzelmi állapota azonban nem lóg ki a globális átlagból, sőt annál valamivel derűlátóbb is, 51 százalékuk inkább optimista vagy kifejezetten optimista a járványhelyzetben. A válaszok alapján a hazai lakosság hangulata változó, próbálnak pozitívan hozzáállni a megváltozott életkörülményekhez és kitartóan várják a vírus lecsengését, ugyanakkor úgy gondolják, az enyhülésre legjobb esetben is nyár közepén kerülhet leghamarabb sor.

A hazai adatok szerint az emberek egyformán aggódnak a fizikai és mentális egészségük, a szociális kapcsolataik és a pénzügyi kilátásaik miatt, utóbbi kiemelkedően foglalkoztatja a szabadúszó munkavállalókat, a budapestieket és a fiatal gyermekteleneket. A magyarok 63 százaléka már március végén is tapasztalt bevételkiesést a koronavírus-járvány következményeként, de 78 százalékuk már akkor is attól tartott, hogy a helyzete tovább romlik. 

A mentális egészségüket leginkább a nyugdíjasok féltik, a legnagyobb biztonságban pedig a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók érzik magukat.

A home office-ban dolgozók úgy számítanak, hogy a helyzet még legalább három hónapig változatlan marad, ugyanakkor úgy látják, hogy a munkanapok hossza nem változott lényegesen. 

A kérdőív kitért a biztosítókkal szemben támasztott elvárásokra is. Globális szinten elvárás volt a gyors alkalmazkodás, a transzparens kommunikáció és empátia, valamint a társadalmi felelősségvállalás. A hazai lakosság közel 50 százaléka elégedett azzal, ahogy a biztosítója kezeli a járványszituációt, ugyanakkor úgy érzik, nincsenek megfelelően biztosítva a koronavírus esetleges következményei ellen.

A magyarok 43 százaléka új életbiztosítás megkötésén gondolkozik, de

a legnagyobb változás a jövedelembiztosítások iránti érdeklődésben van: 22 százalékkal többen törik a fejüket azon, hogy bevételeiket védjék,

miközben a krónikus betegségek költségeinek fedezésére is 14 százalékkal többen kötnének szerződést. Jó hír lehet a biztosítási piac szereplőinek, hogy az ügyfelek 71 százaléka egyáltalán nem gondolkodik szolgáltatóváltáson. 

Borítókép: Unsplash / Matthew Bennett