Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar származású Google csúcsvezető saját startupot indít

Adatvezérelt HR-osztály és ingyen kávézók a cég kampuszán – dolgok, amikről minden Google dolgozónak a magyar származású László Bock fog eszébe jutni mindig. Ha valakit ebben a szakmában hívhatunk legendának, akkor Bock biztosan az a HR számára. A Google-nél a “People Operation” nevű osztályt vezető Bock körlevélben tudatta a kollégáival, hogy elhagyja a céget, hogy saját startupot indítson. Utóbbi egyelőre “lopakodó üzemmódban” van, vagyis dolgoznak még azon, hogy nyilvánosan is elinduljon. Azért a HR-vezér rövid leírást adott róla ismerőseinek – erről egyelőre nem derült ki sok részlet.

Bock helyét a Google-nál Eileen Naughton tölti be, aki eddig a cég angliai és írországi értékesítési alelnöke volt, adta hírül a Fortune. Forrásokra hivatkozva a lap megemlíti, hogy Naughton az egyik legmagasabb szintű menedzser és alapító tagja a Google belső, női körénak (Women@Google).

A Fortune továbbá tudni véli azt is, hogy Bock a jövőben tanácsadóként dolgozik majd a Google-nek, de ennek ellentmond, hogy a távozó HR-vezető úgy írta alá az e-mailt, hogy a “nemsokára ex senior tanácsadó”.

Bock megreformálta a Google kiválasztási rendszerét, egy gördülékenyen működő gépezetté tette, ami – tekintve, hogy évente több ezer alkalmazottat vesznek fel – nem volt kis munka. Több munkavállalóbarát intézkedést vezetett be az ingyen ebédtől a munkahelyi buszjáratokon át a “vidd be a szüleidet dolgozni” napokig.

Komoly, statisztikákon alapuló felvételi és fizetési rendszert vezetett be, és nagyobb hangsúlyt fektetett a felvételin elérhető kreditekre, mint arra, hogy ki milyen menő egyetemen szerezte a diplomáját.

Bock 2006-ban érkezett a Google-höz, a Yale-en szerezte az MBA-jét, és a General Electric HR-ért felelős alelnöke, azelőtt pedig a McKinsey tanácsadója volt.

Oszd meg!