Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar laboratórium új PCR tesztje az influenzát és a covidot is kimutatja

A Neumann Labs olyan komplex PCR tesztet fejlesztett ki, ami egyetlen vizsgálattal képes az influenza A és B típusát és a koronavírust is kimutatni. Az új PCR tesztek november 10-től kerülnek forgalomba, és akár önmintavételes vizsgálattal is nagy pontossággal használhatók lesznek.

A magyar tulajdonú, több mint húszéves vírusdiagnosztikai tapasztalattal bíró Neumann Labs öt laboratóriumi robot segítségével nyár óta több mint ötvenezer PCR koronavírus vizsgálatot végzett el. Az utóbbi időszakban a pozitív tesztek aránya 20 százalék fölé emelkedett.

Ez is azt támasztja alá, hogy a koronavírus járvány egyértelműen felszálló ágban van Magyarországon, és a következő hetekben is nagyon sok új betegre lehet számítani.

Nehezíti a helyzetet, hogy nyakunkon a szezonális influenzajárvány, ami hazánkban leginkább a téli időszakban teljesedik ki, de szórványos influenzás megbetegedések már ősszel is előfordulhatnak.

A szezonális influenzavírus egyes években képes a lakosság akár 20 százalékát is megfertőzni, és évente átlagosan 650 ezer ember haláláért felelős világszerte, amiből az európai régióra 70 ezer haláleset jut.

A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik egyszerre kapják el a koronavírust és az influenzát, mert ebben az esetben sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora az esély a halálos kimenetelre. Ha ez remélhetőleg nem is fordul majd elő tömegesen, az már most látszik, hogy a két járvány együttes jelenléte miatt az elkövetkező hónapok során tovább nehezedik a nyomás az egészségügyi és diagnosztikai ellátásra.

Ezt az egészségügyre nehezedő terhelést tovább erősíti az is, hogy a különböző eredetű légúti fertőzések (SARS-CoV-2, influenza) tünetei – például láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom nagyon hasonlóak – így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust is kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak és fordítva, ami tovább növeli az orvosok és laborok leterheltségét.

Európában elsőként Magyarországon elérhető kombinált teszt

A magyar tulajdonú Neumann Labs november 10-től forgalomba kerülő kombinált PCR tesztje egyetlen vizsgálattal képes kimutatni mindkét kórokozót, tehát, hogy koronavírus fertőzött-e az illető, vagy csak a jóval kevésbé veszélyes influenza valamelyik fajtáját kapta el.

„A nukleinsav-alapú PCR teszt az ismert legjobb és legelfogadottabb módszer a koronavírus örökítő anyagának kimutatására, a modern kor egyik csodája, amely elképesztő hatékonysággal képes fertőzések, így az influenza kimutatására is. Éppen ezért kiegészítettük a koronavírus PCR tesztelést az influenza leggyakoribb, A és B típusainak vizsgálataival is, így a tüneteket észlelők egyetlen tesztet elvégezve szinte 100 százalékban biztosak lehetnek abban, hogy melyik vírus fertőzte meg őket. Ráadásul mindezt az otthonukban, önmaguk is elvégezhetik majd, hiszen mindez az önmintavételes koronavírus PCR tesztünknek része lesz” – mondja Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A nemzetközi trendekkel lépést tartva a Neumann Labs májusban a hazai piacon elsőként tette elérhetővé az önmintavételes PCR-tesztmetódust, mely az orvos által levett mintához képest is 94 százalékos pontossággal működik, ráadásul a páciensek által is könnyen elvégezhető, biztonságos megoldást nyújt.

A magyar biotechnológiai cég által kínált tesztmetódus elérhető magánszemélyek számára, ugyanakkor vállalkozásoknak, nagyobb cégeknek is kínálnak költséghatékony megoldásokat. Úgy látják, hogy egyre nagyobb a páciensek bizalma az önmintavételes tesztelés iránt is, amely nem csupán kényelmes,

de az is vonzó benne, hogy az orvosi mintavevővel ellentétben ezt nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben, így elkerülhető a sokak által fájdalmasnak ítélt vizsgálati módszer.

Nyíri Miklós szerint fontos, hogy tisztuljon a kép a különböző típusú koronavírus-teszteket illetően, mert csak így lehetséges hatékonyan felvenni a küzdelmet a járvánnyal szemben. Úgy gondolja, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik diagnosztikai vizsgálatot végezzük el. „A gyorstesztek kifejezetten nem ajánlottak tünetmentes személyek tesztelésére, és ha negatív eredményt adnak, azt meg kell erősíteni PCR teszttel, azaz nem képesek nagy pontossággal megállapítani az aktuális vírusfertőzés tényét.”

Borítókép: A Neumann Diagnosztikai Laboratórium Facebook-oldala

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.