Találkoztam a világ leggazdagabb magyar emberével

Kint meleg van, nehéz és párás idő. Bent hűvös és csend. 25 óra utazás, egy éjszaka és egy papírtányéron felszolgált amerikai reggeli (bagel, nagy pohár gyenge kávéval) áll mögöttem. Az […]

cover_1_new_2017_nov_peterffy

Bővebben

jogakolostor_0cover

A magyar jógakolostor, amit csak kevesen ismernek

Oszd meg!

“Egy nappal hazatérésem után is alig hiszem el, hogy létezik” – írja a sopronbánfalvai “jógakolostorról” a kedden megjelenő Forbes Travel különszámban szerzőnk, Szűcs Péter. 


travel_cover


Hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjak magam után, vonattal érkeztem meg Sopronba. A vasútállomásról a 10Y jelzésű helyi busszal hasítottam tovább Sopronbánfalvára. Az utolsó állomásnál kellett leszállnom, és mivel a másnapi Valentin-nap ellenére sem jött rajtam kívül senki az „elvonulásra”, csak a sofőrtől tudtam megkérdezni, hol találom a kolostorhotelt. Már attól izgalomba jöttem, hogy életemben először hangosan és nyilvánosan kimondtam a szót: kolostorhotel. A sofőr elirányított, induljak el a templomdombon fölfelé.

jogakolostor_01

Fotók: The Orbital Strangers Project

Valami félreértés lehet, gondoltam felfelé az úton. Itt biztosan nem lesz jógakolostor, hiszen – este érkeztem – csak egy szépen kivilágított templom mosolyog a dombon. Luxuselvonulási és gasztroközpont egészen biztosan nem lehet itt. A dombra fölérve láttam pár parkoló autót a templom előtt, és rögtön, a templom hatalmas kapuja melletti kis vasajtón beléptem a kolostorba. Kedves, mosolygós recepciós kisasszony fogadott: „Már vártuk magát.”

jogakolostor_03

Cellaszobámban mély nyugalom öntött el. Mennyit vívódhatott és imádkozhatott itt sokgenerációnyi szerzetes és apáca? – villant be az első gondolat. Majd – hiába, nehéz levetni a szokásokat – reflexszerűen keresni kezdtem a wifit. Nem adta magát, mint kiderült, az csak a közösségi terekben van. Maradt a 4G, de egy ponton mégiscsak megéreztem, ha már egy elvonulási központban vagyok, lehet, hogy egy időre akár le is szakadhatnék a mobilomról.

jogakolostor_02

A lenti étkezőbe érve ért a következő meghökkenés. Miközben egy 1700-as években épült, kora barokk stílusú kupolás teremben öntik nekem a ház borát (izgalmas, friss zöld veltelini, azóta is keresem a fővárosban), egy Ómagyar Mária-siralom stílusú, szintén eredeti (!) nyelvemléket látok a falon. Egy bölcsességet, miszerint – és ezt most betűhíven idézem a falról –: „zerelmes uriamfiaii, mindeneknek elevin ZERETTESSEK ISTEN, annakutana baratunk”.

A teljes cikk a Forbes Travel különszámban olvasható, mely március 14-től kapható az újságárusoknál!

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő