Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar, aki saját robotkezét fejleszti

Érdekes emberek és izgalmas történetek: ez az, ami szemünk előtt lebegett, amikor a Forbes Nextet készítettük, mert a technológia, tudomány témái is lehetnek közérthetőek, érdekelhetnek mindenkit. A címlapsztorinkra is igaz mindkettő: Lévay György (Gyuri) kedves személyisége és története a szerkesztőséget is magával ragadta.  A Forbes Next megrendelhető itt és kapható az újságárusoknál.

Gyuri 2010 őszén egyik este úgy érezte, kicsit megfázott, és sehogy sem tudta lerázni magáról a tüneteket. A gyors lefolyású betegség vége az lett, hogy agyhártyagyulladásban elvesztette karját. Aztán másfél évig tartó lábadozása után már pontosan tudta, mivel szeretne foglalkozni: a mostaniaknál sokkal okosabb protézist fejleszt. „Felhasználó lévén, engem nagyon zavart, hogy egy bionikus protézis őrületesen sokba kerül, főleg ahhoz képest, hogy mennyit tud”  – mondja.

cover

Szerinte, miközben az elmúlt 10–15 évben folyamatosan egyre hatékonyabban kötjük össze az embert a gépeivel, legyen az telefon, autó vagy számítógép, addig lehet bármennyire okos a karom, lényegében nem tudok vele kommunikálni, és így rendkívül nehézkes finomhangolni a működését. “Pedig ennek kellene leginkább személyre szabható eszköznek lennie, hiszen szó szerint egy testrészt helyettesít” – meséli, miközben egy kávés poháron mutatta meg, mennyire nem egyszerű a dolog.

 

Oszd meg!