Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Samsung üzeme Gödön. Fotó: Samsung SDI

A kormány elvette Gödtől a Samsung-gyárat, máris milliárdos fejlesztések jönnek

A koronavírusra hivatkozva a magyar kormány gyakorlatilag megfosztotta a koreai gyártól a városi önkormányzattól. A jogok a Pest Megyei Önkormányzatra szálltak, ahol már kérvényeztek is egy milliárdos fejlesztést. Szijjártó Péter szerint a nem túl nagy településre nem lehetne rábízni a tervezett gigaberuházást.

Göd annak az április 18-i kormányrendeletnek esett áldozatául, amit a járványügyi helyzetre hivatkozva vezettek be. A városhoz tartozó területet különleges gazdasági övezetnek nyilvánították, így az a település fennhatósága alól átkerült a megyéhez.

Ez azt jelenti, hogy a Samsung a város helyett a megyének fizeti az iparűzési adót.

Az adóztatási jogok most a fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzatra szálltak, ahol el is rendeltek egy 42 milliárdos infrastrukturális fejlesztést.

A rendelet alapján ebből:

  • 7,1 milliárd forintot a közlekedési infrastruktúra fejlesztésre,
  • 22,5 milliárdot a terület energiaellátásának fejlesztésére,
  • 11,9 milliárd a vízközmű-hálózatra,
  • 415 milliót pedig a gázellátás infrastruktúrájára fordítanak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Blikknek adott keddi interjújában azzal indokolta a Samsung-gyár elvételét, hogy egy olyan nagy,

további beruházásról tárgyalnak a Samsunggal, amelyre talán évek, sőt évtizedek óta nem volt példa itthon.

Indoklása szerint ehhez egy sokkal megfontoltabb, sokkal szélesebb személyi kört bevonó tárgyalássorozatra van szükség, mint egy nem túl nagy településre bízni mindezt – emlékeztet a 444.hu.

A korábbi, 390 milliárd forintos összértékű bővítésnél még nem voltak ilyen érvek.

Az áprilisi Forbes magazinban összegyűjtöttük az elmúlt időszak legnagyobb magánberuházásait, amit most online is elérhetővé tettünk.

Fotó: Samsung SDI

A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.