Üzlet

A kelet-európaiak hazamentek, plakátokkal toborozzák gyümölcsszedésre a briteket

Forbes
2020. július 08. 1 perc olvasás

A nyári gyümölcsszüretet általában kelet-európai vendégmunkások végzik, de ők most távol maradnak az utazási korlátozások miatt. Nehéz őket pótolni. 

A kormány hazai munkaerővel pótolná a kieső létszámot, amiért áprilisban plakátkampányt is indított “Pick for Britain” (Szüretelj Britanniáért) néven -– számolt be a The New York Times. A munka azonban nem valami fényűző (a brit viszonyokhoz mérve),

reggel hét órai kezdéssel átlagosan heti 415 fontot (kb. 164 ezer forint) kereshetnek a nehéz fizikai munkával a szedők. 

Az érdeklődés nagyobb, mint ahogy arra a brit kormány számított, de az érdeklődők négyötöde nem jut el addig, hogy elhelyezzék őket a kertekben. Az egyik családi veteményes tulajdonosának beszámolója szerint

a tíz emberből, akivel a hetet indítják általában három marad velük a hét végére. 

Nemcsak a fizikai megterhelés miatt, hanem mert a munkáltatók részéről is nagy az elvárás: gyorsan kell dolgozni, a felkészítő tréningekre szánt időt pedig inkább valódi munkára fordítják. Egy új, brit munkás 10-30 százalékkal kerül többe, mint egy kelet-európai és úgy 3-4 hét alatt veszik fel igazán a ritmust.