Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Jászai Gellért és a 4iG rámegy a távközlési piacra

A Hungaro DigiTel többségének megszerzését követően a 4iG Nyrt. az Antenna Hungáriával közösen lép fel a hazai és régiós telekommunikációs piacon. A fő iparági vetélytárs a Telekom, így érdekesség, hogy az Antenna Hungária a Telenor kisebbségi tulajdonosa.

Piacvezető műholdas cégbe, egyben új iparágba száll be Jászai Gellért cége, amellyel újabb frontot nyit meg hazai távközlési szolgáltatókkal. Előzetes megállapodást kötött ugyanis a 4iG Antenna Hungáriával (AH) és a nemzetközi hátterű Alpac Capital SA kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát – derült ki a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményből.

A HDT Magyarország vezető, és a régió egyik meghatározó műholdas távközlési vállalata, amely saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

Az Antenna Hungária (AH) a Telenor kisebbségi részvényese, és már korábban is kipróbálták, milyen Jászaival üzletelni. A két cég, az AH és az a 4iG tavaly nyáron állt össze, hogy az alig egy évvel korábban alakult céggel, a New Space Industries Zrt-vel közösen megalapítsák a CarpathiaSat Zrt-t, amely 2024-ig magyar kereskedelmi műholdat akar Föld körüli pályára állítani.

A mostani megállapodások értelmében

  • az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő 50 százalékos tulajdonrészéből
  • a portugál befektetők teljes 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG Nyrt.-be. Ezzel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a tőkepiaci társaságban.

A BÉT oldalán közzétett közlemény szerint a tranzakció a hazai műholdképesség fejlesztése mellett további stratégiai célokat is szolgál.

A nagyvállalatok szándéka szerint, a hazai műholdas kommunikációban egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó

Hungaro DigiTelen keresztül valósítanák meg közös expanziós stratégiájukat a hazai és a régiós távközlési piacon.

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően, áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.

Vérbeli tenderkirály

Jászai korábban Mészáros Lőrinc fontos bizalmi embere volt, ám 2020 nyarán távolodni kezdett a leggazdagabb magyartól; ennek egyik lépéseként a Mészáros többségi tulajdonába tartozó tőzsdei befektetési holding, az Opus Global, valamint a szintén hozzá köthető Konzum PE is kiszálltak a 4iG-ből. 

Mészáros Lőrinc kiszállt egy tenderkirály cégből

A 4iG sorra nyeri a megbízásokat, már idén is nagyot haraptak a tortából. 2021 februárjában több mint 3,6 milliárd forint értékben két, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett közbeszerzést is megnyert Jászai cége: egyet konzorciumban, egyet pedig önállóan. 

Újabb nagy megbízást húzott be a Jászai-féle 4ig, most az MNB-től

A kiemelt képen Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Oszd meg!