Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Google sokat tud rólad – itt van 4 új módja, ahogy megvédheted mások elől, hogy pontosan mit

Fontos új funkciókat használhatunk a fiókunkban. Ezeknek köszönhetően nagyobb biztonságban vannak adataink.

Május hatodikán, a jelszavak világnapján (tényleg van ilyen) a Google biztonsági igazgatója, Mark Risher bejelentette, hogy

a cég lehetővé teszi a kétlépcsős azonosítás bekapcsolását felhasználóinak, amely nagyobb fiókbiztonságot garantál.

A funkció Magyarországon is elérhető. Az aktiválásához a Google-fiókunkba belépve a képünkre kattintva a Google-fiók kezelése menüpontot kell kiválasztanunk, majd a baloldalon a Biztonság fülre kattintva egy új felület jelenik meg.

Itt a bejelentkezési beállításainkban látjuk, hogy beállítottuk-e a kétlépcsős azonosítást. Itt eldönthetjük, hogy a telefonunk segítségével, vagy kiküldött egyszer használható kóddal, esetleg telefonhívással szeretnénk az azonosítást kérni.

A funkció abban segít, hogy ha esetleg mások megszerzik a jelszavunk, még mindig biztonságban tudjuk az adatainkat.

Továbbá a cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a Youtube- és helyelőzmények mellett az internetes és alkalmazástevékenységeinket is törölhetjük. Ennek akkor lehet jelentősége, ha más (egy családtag, kolléga) is hozzáfér a telefonunkhoz vagy laptopunkhoz. Ilyen esetben, könnyen megnézheti böngészési előzményeinket – kivéve, ha ezt is külön jelszóval védjük.

Ennek mikéntjét az amerikai Forbes egy újságírója mutatta be hétvégi cikkében. Ott szombattól lehet használni ezt a funkciót, az általa ismertetett formában ez itthon még nem elérhető. Viszont már mi is kikapcsolhatjuk az előzményeink követését az erre kijelölt oldalon.

Tudatos internethasználatban van hova fejlődnünk: egy 2018-as felmérés szerint mintegy 700 ezer magyar ugyanazt a jelszót használja minden online fiókjához.

Borítókép: Gabrielle_CC / Pixabay

Oszd meg!