Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Gömböc magyar feltalálóinak kutatása segíthet megérteni a rejtélyes, Naprendszeren kívüli aszteroidát

A Gömböc feltalálóinak új publikációjára figyel a világ: elmagyarázták, miért néz ki a Naprendszeren kívülről jött aszteroida, mint amilyennek látjuk. A Gömböcről a most megjelent Forbes Nextben olvashatsz, keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg ide kattintva!

Jó pár hete izgalomban tartja a kutatókat egy aszteroida, ami az első a maga nemében: most láttunk először olyat, ami a Naprendszeren kívülről érkezett (pedig a tudósok becslése szerint évente pár ilyen azért előfordul). Az égitestet ‘Oumuamuának nevezték el a kutatók. Az aszteroida különlegessége a formája: nem olyan, mint amiket megszoktunk, hanem jóval elnyújtottabb, szinte szivar alakú. Pont olyan, amilyennek a Gömböcöt felfedező kutatók, Domokos Gábor és Várkonyi Péter modellje egy évtizede megjósolta.

A magyar kutatók a Gömböc felfedezése óta foglalkoznak azzal, hogyan kopnak a különböző testek, akár itt a Földön kavicsok, vagy homokszemek, vagy éppen az űrben az aszteroidák. Ez a kutatásuk segíthet megérteni később a marsi folyók eredetét is. Modelljük szerint az aszteroidák felülete a mikrometeroitok becsapódása miatt, ahogy azok egyre élesebb részeket hasítanak ki a testből, fokozatosan pont olyan lesz, mint amilyen a ‘Oumuamua.

A Gömböc útja

Az egész területet, a kavicsok kopásának vizsgálatát a Gömböc alapozta meg, amit egy évtizede találtak fel a magyar kutatók. A Gömböcből azóta kulturális ikon lett: a matematikai találmány nemcsak érdekes, hanem szép is lehet. És drága: egy-egy exkluzívabb, számozott, különleges anyagból készülő példánya 10 milliós nagyságrendű összegekért készült.

Hamarosan hatalmas szobrot is kap a találmány a budapesti Corvin-sétányon: a kültéri alkotás több mint 4 tonnás, 4,5 méter magas, és rozsdamentes acélból készül. Ezt a hatalmas Gömböcöt a Futureal ingatlanbefektető megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette. A szobrot vízfelület felett állítják fel.

gomboc

Domokos Gábor, az egyik feltaláló az elmúlt években azzal foglalkozott, hogy olcsóbban is elő lehessen állítani a testet, 12-13 ezer forintos árával már hamarosan akár az iskolákba is eljuthat. De mire jó azonkívül, hogy szép? Hogyan került a brit királyi család rezidenciájára is egy? Miért egy nagykövet felesége csempészte be táskájában Afrikába?

Lapozz bele a Forbes Nextbe!

Oszd meg!