Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A csőd szélén táncol sok fitneszterem, a kormányra vár a szövetség

A termek harmada kerülhet a csőd szélére, ha nem jön a kormányzati segítség vagy nem térnek vissza a látogatók. Az iparági szövetség szerint a vendégek 30-60 százaléka jött csak vissza a járvány után, sokan félnek még.

Hiába nyitottak ki bő egy hónapja, alig tértek vissza a vendégek a fitnesztermekbe. Az iparági szövetség elnöke szerint a vendégek csak nagyjából 30-60 százaléka jár újra terembe, sok hely a csőd szélén táncol.

Sokkal több vendégnek kellene visszajönnie. Forrás: Anastase Maragos // Unsplash

Nyárasdi Zsolt, Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (MAFORSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: vidéken nagyjából minden harmadik vendég tért vissza, a városokban minden második, a nagyvárosokban pedig körülbelül a vendégek 60 százaléka – ám ez utóbbi helyek mindössze a tagság 7 százalékát teszik ki.

Az ok egyszerű: hiába nyitott ki az ország, a legtöbben még mindig félnek a vírustól, illetve számos volt látogatónak még mindig nincs védettségi igazolványa, pedig ez szükséges a zárt térben való sportoláshoz.

A bérleti díj nem vár

Nyárasdi szerint az is közrejátszik, hogy a járvány alatt megnőtt a munkanélküliség, sokaknak most nincs pénze edzőterembe járni. Megváltoztak a fogyasztói szokások is: alig van kereslet az éves bérletekre, mert a vendégek a járvány negyedik hullámára számítanak, inkább napi vagy havi bérleteket vesznek.

A termeknek viszont a járvány alatt is kellett bérleti díjat és bérköltséget fizetni. A bérletidíj-stop csak az állami vagy önkormányzati ingatlanoknál volt, de a termek mindössze öt százaléka működik ilyen ingatlanban. A termek egy része ráadásul 10 és 100 millió forint közti hitelt vett fel, hogy finanszírozni tudja magát vagy törlessze a géppark költségét.

A szövetségi elnök hangsúlyozta: ha az ágazat nem kap kormányzati segítséget, a fitnesztermek 30 százaléka csődbe mehet.

Nagyon sokat jelentene, ha visszatérnének a vendégek, kihúzná a csávából a szektort. A járvány előtt a szövetséghez tartozó termek összesen 1,6 millió embert fogadtak, 300 ezer törzsvendégre jutott 500 ezer időszakosan látogató és 800 ezer ritkán járó vendég. A MAFORSZ-nak bő 800 tagja van, a magyar tulajdonú termek 95 százalékát lefedi a szövetség.

Borítókép: Gursimrat Ganda // Unsplash

Oszd meg!