Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A civilizáció összeomlásától tartok, nem a fertőzéstől – már jön is az első regény a koronavírusról

A Járvány idején címmel először elektronikus formában jelenik meg és március 26-tól már elérhető is lesz Paolo Giordano új regénye. Az e-bookot hangoskönyv követi, majd április közepén könyv formájában is megjelenik. Ez az első, a világjárványról megjelenő irodalmi alkotás.

Frissítés: a könyv megjelenik magyarul is az Európa könyvkiadó gondozásában.

„A Covid-19 járvány lassan kezd korszakunk legjelentősebb egészségügyi vészhelyzetévé válni” – írta még február elején Giordano. A koronavírus-járvány akkor már kezdett elterjedni Olaszországban, de még a politikusok sem számítottak arra, hogy pár hét és a járvány gócpontjává válnak a kiemelkedő egészségügyi ellátással rendelkező, gazdag északolasz tartományok. Lombardiában már erkélykoncerteket tartottak, de ezt akkor Rómában még csak a tévén nézték, távolinak tűnt még ez is.

A bezártság és a zárt közösségek eddig is nagyon érdekelték az eredetileg részecskefizikából doktorált sikerszerzőt. A járvány tombolásáig vezető utat nemcsak érzékletesen, de tudományos pontossággal járja körbe, saját tapasztalataival kiegészítve. „Rendkívüli könyv egy rendkívüli időszakban” – mondta a most megjelenő könyvről maga a szerző. A mű olasz címe: Nel contagio, angolul In contagion címen jelenik meg. Giordano nemcsak az utókornak szánja tanulságul kisregényét, le akarta jegyezni azt is, amit a „járvány feltár nekünk saját magunkról”.

A Fertőzés idején/Fertőzésben – Paolo Giordano 2020-ban megjelent regénye az első, mely feldolgozza, hogyan terjedt szét a koronavírus Olaszországban.

„Jó hipochonderhez illően időről-időre megkérem a feleségem, hogy mérje meg a lázam, de nem azért. Nem félek attól, hogy megbetegszem. Akkor mitől félek? Mindentől, amit a fertőzés megváltoztathat.

Attól, hogy kiderül, az általam ismert civilizáció állványzata csupán kártyavár. Attól, hogy minden szétesik – és ennek ellenkezőjétől is: hogy hiába a félelem, semmilyen változást nem hagy maga után”

– írja új könyvében a most Rómában élő, de Torinóban született író.

Az 1982-es születésű Paolo Giordano az ismeretlenségből repült az olasz irodalmi élet csúcsára, amikor 2008-ban kiadta első regényét, A prímszámok magányát, ami 1,3 millió példányban kelt el. Giordano 26 évesen kapta meg a legrangosabbnak számító olasz Strega-díjat. Azóta három könyve jelent még meg, közülük talán Az emberi test volt a legjelentősebb. Utóbbit egy afganisztáni katonai bázison töltött két hét ihlette.

„Azt éreztem, hogy odatartozom, ott a helyem a katonák között. Osztoztam velük az összezártságon, a kiszolgáltatottságon. Annak tudatán, hogy bármikor bármi megtörténhet velünk. S azt is éreztem, hogy életem legbizarrabb élményeiről nem csak cikkeket kell írnom” – mondta 2016-ban a Népszabadságnak adott interjújában.


Oszd meg!