Fotó: Sebestyén László
Üzlet

A budapesti agglomeráció a legnépszerűbb, de vannak megyék, ahonnan nem szívesen megyünk el – így költöztek tavaly a magyarok

Forbes
2020. június 09. 3 perc olvasás

Pest megye, azon belül is a budapesti agglomeráció volt a legvonzóbb célpont azok körében, akik tavaly ideiglenesen vagy állandó jelleggel más településre költöztek. A borsodiak, szabolcsiak és a baranyaiak a leghűségesebbek a megyéjükhöz.

Tavaly 16 ezerrel többen választották új lakhelyül Pest megyét, mint ahányan távoztak onnan, derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Szintén pozitív a mérlege Fejér és Vas megyének. Nagyon sokan viszont maradtak a megyén belül: a költöző borsodiak 70, a szabolcsiak 68, a Baranya megyében élők 60 százaléka nem ment másik megyébe.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a tavalyi tendenciákból az látható, hogy a Pest megyében lévő települések a legkedveltebb célpontok az ingatlanpiacon. A hivatalos statisztikai adatok szerint több mint 16 ezerrel gyarapodott Pest megye lakossága 2019-ben, ami nagyrészt a fővárosból elvándorlásnak köszönhető.

Budapestről majdnem 40 ezren költöztek ki az agglomerációba, míg Pest megyéből Budapestre ennél kevesebben, valamivel több, mint 25 ezren vándoroltak.

Fejér, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém is pluszt tudott felmutatni. Budapest lakossága a vándorlások miatt 5700 fővel csökkent. A főváros mellett Borsod megyéből 5200, Békésből 4550 fővel többen mentek el, mint amennyien odaköltöztek.

„A tavaly másik településen otthont találó több százezer ember közül nagyon sokan az adott megyén belül maradtak. A borsodiak 70 százaléka például nem váltott megyét. A megyéjükhöz leghűségesebbek közé tartoznak még a szabolcsiak és a Baranya megyében élők, előbbiek 68, utóbbiak 66 százaléka nem ment túl a megye határán tavaly” – mondta Balogh László.

A házak drágultak inkább: így alakultak az ingatlanárak

Bár a koronavírus-járvány előtti szinthez képest kínálati piacon az átlagos négyzetméterárak a legtöbb helyen stagnáltak, az Ingatlan.com azt is megvizsgálta, hogy a megyei jogú városokban hogyan változtak a magánszemélyek által hirdetett használt lakások és házak tipikus árai.

Székesfehérváron például az eladó házak átlagára maradt 53 millió forint, a lakásoké a járvány előtti szinthez képest két százalékkal, 23,3 millió forintra csökkent. A Pest megyei Érden az eladó házak ára két százalékkal, 53,3 millióra nőtt, közben az ottani lakások átlagára hat százalékkal, 29,9 millióra csökkent.

A tavalyi költözködések alapján a leghűségesebb megyének számító Borsod megye székhelyén, Miskolcon a házak átlagára februárról júniusra egy százalékkal, 30,5 millió forintra nőtt, a lakásoké viszont 13,6 millió forinton stagnált.

Borítókép: Sebestyén László