Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Avengers // Facebook

A Bosszúállók ellenére is esik a mozik bevétele

A Bosszúállók: Végjáték ugyan még egy hónapja sincs mozikban, már most minden idők egyik legsikeresebb filmje: több mint 2,5 milliárd dollár értékben adtak el rá jegyet világszerte. Erre tessék, a moziknak mégis rosszabb eddig az idei év, mint a tavalyi, hát hogy lehet ez!?

A választ a The Guardian cikke adja meg. A brit portál szerint a világ második legnagyobb moziláncaként jegyzett Cinemaworld 2019-es árbevétele májusig bezárólag világszinten 13 százalékkal marad el a 2018-as eredményektől, ez a trend pedig a teljes iparra áll: az Egyesült Királyságban összesen 13 százalékkal csökkent a jegybevétel, az Egyesült Államokban pedig 10 százalékos a csökkenés –

ez egészen pontosan 3,8 milliárd dolláros eddigi mozibevételt jelent.

Az ok: míg a tavalyi Bosszúállók: Végtelen háború olyan filmek után jött a mozikba, mint a januári Fekete párduc (amit később a legjobb filmnek járó Oscarra is jelöltek), és még a 2017 végi Star Wars-film, valamint a Jumanji sokakat meglepő folytatása is éreztette a hatásait, addig idén eléggé kitolódtak a blockbusterek premierdátumai – az első igazán nagy film pont az április 26-án bemutatott Bosszúállók: Végjáték volt. És hát 2018 végéről sem sok olyan film lógott át 2019-be, ami javítana a számokon.

Azaz hiába hozott szürreálisan sokat a Disney szuperhősfilmje, nem volt ezen kívül más olyan nagy durranás, mint 2018-ban.

„Az év aránylag lassú, négy hónapos startja nem meglepő, mert a 2018-as átmeneti időszak extrém erős volt” – mondta Mooky Greidinger, a Cinemaworld vezetője. A cég szerint azonban az új Bosszúállók hatalmas sikere még kitart egy darabig, esélyes, hogy a csúcstartó Avatart is letaszítja a legtöbbet hozó film trónjáról – James Cameron sci-fije 2,8 milliárd dollárral uralkodik, ez csupán 300 millióval marad el attól, amit a Végjátékban Vasember, Hulk, Amerika Kapitány és a többiek eddig összepofoztak.

És akkor még lesz idén egy újabb Star Wars, no meg érkezik az animációs nehézfegyver Frozen 2 is.

„Biztosak vagyunk benne, hogy az év erős filmes felhozatala egyensúlyt hoz majd” – mondta Greidinger. És erre megvan minden esély, hisz még egy Pókember-filmet és egy új Oroszlánkirályt is várhatunk idén, nem beszélve az Az második részéről.

Kép: Avengers // Facebook

Oszd meg!