Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

57 millió dollár, poénból. Ők a legtöbbet kereső humoristák idén

Szoros verseny alakult ki a két legtöbbet kereső komikus között. Az első helyezett ismét a Seinfeld című sorozat alkotója, Jerry Seinfeld lett a maga 57,5 millió dollárjával, de nyomában szorosan ott liheg Kevin Hart, aki idén 57 millió dollárt szedett össze a poénok gyártásából.

Mióta az amerikai Forbes elkészíti a legjobban fizetett komikusok listáját, 2016 kivételével mindig Seinfeld állt az első helyen. Két éve a most második helyen tanyázó Kevin Hart volt a trónfosztó, aki idén csupán 500 ezer dollárral van lemaradva az aranyérmeshez képest.

Seinfeld vagyona jelentős része a Netflixszel és a Huluval kötött megállapodásokból származik, ezek a csatornák jelentős összegekért vásárolták meg az ikonikus sorozat kilenc évadának sugárzási jogait. A humorista szép summát gyűjtött a stand-upos fellépései után is, az előadások több mint 30 millió dollárt hoztak a konyhára.

Jerry Seinfeld, a Comedians in Cars Getting Coffee Youtube-műsor promójában. // Fotó: Jerry Seinfeld, Facebook

Az ezüstérmes Kevin Hartnak 2018 legnagyobb humorturnéja, az Irresponsibele Tour jelentette a fő bevételi forrást. A produkcióra egymillióan vásároltak jegyet, amiből dollárban számítva több mint 30 millió folyt be. Hart szerepelt a Jumanji film remakejében is, a film pedig átlépte az egymilliárd dolláros jegybevételt. A humoristát még a 2019-es Oscar-díj gála műsorvezetőjének is felkérték, ám visszalépett a lehetőségtől, mivel sokan támadták korábbi homofób Twitter-bejegyzései miatt.

A világ tíz legtöbbet kereső komikusa összesen 292 millió dollárt keresett, az összegben nincsenek még benne az adók és az egyéb járulékos költségek.

Az idei eredmény 82,5 millió dollárral kevesebb a tavalyi évi teljesítményénél, amiben fontos szerepet játszik, hogy a 2017 június és 2018 június közötti időszakban kevesebb volt a Netflixszel kötött megállapodás.

A csatorna hatalmas hatással van az egész komikus iparágra, amit Amy Schumer és Louis C.K. esete is jól mutat.

A lista korábbi veteránjai idén már nem fértek fel a top 10-be: Schumer az első női komikus volt, aki felkerült a listára, vagyonának jelentős részét a Netflixszel közös turnéjának köszönheti, ami azóta már nincs. Louis C.K. tavaly még a leggazdagabb hírességek listáján is ott volt, azonban szexuális zaklatási botrányai miatt szerződést bontott vele a Netflix és ez a 2018-as bevételén is látszik.

A Netflix nem csak a mélybe taszít, de fel is emel.

Gabriel Iglesias utoljára 2015-ben volt a leggazdagabb humoristák listáján, ám most visszatért. A Fluffy néven ismert komikus tavaly áprilisban egy három projektre szóló szerződést írt alá a Netflixszel. Iglesias jövőre még magasabb pozícióra is esélyes lehet, köszönhetően a jövőre induló világ körüli turnéjának.

A listán újoncnak számít a brit származású Ricky Gervais, aki a maga 25 millió dollárjával rögtön az ötödik helyen landolt.

A világ legjobban fizetett komikusai 2018-ban

10. Sebastian Maniscalco

15 millió dollár

9. Jeff Dunham

16,5 millió dollár

8. Jim Gaffigan

17,5 millió dollár

7. Terry Fator

18 millió dollár

6. Gabriel Iglesias

20,5 millió dollár

5. Ricky Gervais

25 millió dollár

4. Chris Rock

30 millió dollár

3. Dave Chappelle

35 millió dollár

2. Kevin Hart

57 millió dollár

1. Jerry Seinfeld

57,5 millió dollár

 

Borítókép: Kevin Hart // Facebook

Oszd meg!