Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

55 milliárd forintból újul meg a Hungexpo – mutatjuk, hogyan!

Megkezdődött a Hungexpo revitalizációs programja Budapesten, 2021-ig nettó 55 milliárd forintból felújítják és korszerűsítik a meglévő pavilonokat, két új kiállítási csarnokot, egy új fogadóépületet és egy kongresszusi központot építenek.

A Budapesti Vásárközpont, avagy kőbányai vásárváros 1967-ben nyitotta meg a kapuit. 36 hektáros területén ma 8 rendezvénycsarnok található (egyenként 700 és 12 ezer négyzetméter közötti területtel), és jóllehet ezeket folyamatosan modernizálták, már nem veszik fel a versenyt az újonnan épült központokkal. Az utolsó komolyabb fejlesztés jó 10-12 éve történt, amikor a 2005-ben befejeződött privatizáció után az akkori új tulajdonos, a francia GL Events cégcsoport 5 milliárd forintból felépítette a G pavilont. A mostani beruházás során nettó 55 milliárd forintot költenek majd el, ami reálértéken számolva is sokszorosa az előző beruházásnak.

A most kezdődő beruházás nyomán öt kiállítási csarnok  az A, a B, a D, a G és az F  megújul, épül két új pavilon (az egyik 7500, a másik 9500 négyzetméter területtel), valamint egy új fogadó épület.

A projekt egyik legjelentősebb eleme a kongresszusi központ építése lesz.

Ebben az épületben helyet kap egy 2000 fő befogadására alkalmas, de osztható plenáris terem, valamint 24 kisebb szekció terem.

A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. rendelte meg és koordinálja. Az Expo Park Kft. 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt. lesz, amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát.

A projekt terveit a Finta Studio Kft. készítette,

a beruházás kivitelezője a KÉSZ Zrt. A Finta József által vezett stúdió tervezte egyébként azt a konferenciaközpontot is, amely a Millenniumi Városközpontban kap majd helyet. A 6300 négyzetméteres fogadóépület Dóczé Péter DLA felelős építész tervező, valamint Mezei Gábor és Szabó Zsolt koordináló építészek, illetve Csáki Melinda és Magyar Mária DLA építész tervezők munkája – írja az Építészfórum. A Hungexpo revitalizációjának tervét Péter Gábor DLA felelős építész tervező vezetésével Mezei Gábor és Szabó Zsolt koordináló építészek, valamint Kalmár Gyöngyi, Keller-Márku Judit építész tervezők és Erősné Honti Mariann, Koncsol András, Csiszár Katalin, Jenei Lívia építész munkatársak készítették.

Forrás: Finta Stúdió

kép 1 / 7

A tervezett fejlesztésről egy videó is készült:

 

 


Oszd meg!